Meteorologové varují před silným větrem i požáry. Česko zasáhnou ve středu

Česko s výjimkou jihu země zasáhne ve středu silný vítr, který může lámat stromy nebo komplikovat dopravu. V Praze, většině Ústeckého a Středočeského kraje začne tento den současně platit výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Nárazy větru budou kolem 70 kilometrů za hodinu. Nejsilnější bude vítr na horách na severu Česka.

V Česku bude ve středu foukat jihozápadní až západní vítr průměrnou rychlostí mezi třemi a sedmi metry za sekundu, nárazy budou kolem 15 m/s, tedy kolem 55 km/h. Přes den bude vítr zesilovat zejména v západních a středních Čechách a taky na severu Moravy a ve Slezsku – průměrná rychlost bude pět až devět m/s, nárazy až 20 m/s, tedy 70 km/h. Nejsilnější budou nárazy větru na horách na severu Česka, tam budou mít rychlost až 90 km/h.

Varování ČHMÚ před silným větrem a požáry: 

Výstraha ČHMÚ před větrem
Zdroj: ČHMU
Výstraha ČHMÚ před požáry
Zdroj: ČHMU

Není to ani týden, co Irsko a Spojené království zasáhla bouře Ellen. Způsobila tam rozsáhlé škody, statisíce domů byly bez proudu, naměřeny byly na srpen rekordně nízké hodnoty tlaku vzduchu.

Teď se situace opakuje – další hluboká tlaková níže zasáhla opět britské ostrovy, nárazy větru znovu přesahovaly i 100 km/h. Britští meteorologové ji pojmenovali Francis, podle Svobodné německé univerzity v Berlíně dostala jméno Kristen. Od své předchůdkyně Ellen (německy Jantra), která zamířila víc k severu, bude tahle tlaková níže postupovat přes Severní moře a Dánsko a bude příčinou zesílení větru taky v Česku.

Bouře Francis v Irsku
Zdroj: ČTK

Zatímco přes léto vítr zesiloval jen přechodně – v silných bouřkách, středeční silný vítr způsobený hlubokou tlakovou níží se dotkne většiny Česka a bude foukat celý den. Ačkoli nedosáhnou rychlosti extrémních hodnot, můžeme očekávat škody na olistěných stromech, do plochy listů se totiž vítr opírá větší silou. K vývratům může docházet především tam, kde je půda mokrá po předchozích deštích, tedy zejména v oblasti Jeseníků a Beskyd. Výstraha platí ve středu od 10 do 18:00.

Ve čtvrtek už bude vítr slábnout, nárazy budou kolem 55 km/h, v pátek už se vítr utiší. Další nárazy větru čekáme až v neděli, zase hlavně v bouřkách na východě Česka.

O půlnoci vstupuje v platnost ještě výstraha varující před zvýšeným rizikem vzniku požárů. Sucho přetrvává v částech Ústeckého a Středočeského kraje a zesilující vítr by mohl být spolupůsobící příčinou vzniku požárů. Výstraha platí od půlnoci na středu do půlnoci z pátku na sobotu.