Víko hrobky v Touškově se po letech zvedlo. Archeolog v ní objevil dva vzkazy

Události: Otevření hrobky v Touškově (zdroj: ČT24)

V Touškově na Plzeňsku se po desítkách let znovu otevřela hrobka církevních hodnostářů. Poslední dochovaný záznam o jejím otevření pochází z konce 19. století. Archeologové teď chtějí podrobněji zmapovat místo pod kostelem, kam byl pochován poslední probošt Havel Tulipán.

Připravit kladku, která zvedla třísetkilové víko hrobky, trvalo hasičům asi hodinu. Malé předsálí ale otevřeli za chvíli. Jako první se do něj vypravil archeolog Západočeského muzea Martin Čechura. „Provedeme zaměření hrobky, dokumentaci rakve a podrobnější popis  ostatků,“ přiblížil.

Podle touškovské kroniky byl před sto padesáti lety uložen do hrobky pamětní list. Na rakvi vzkaz archeologové skutečně našli. Před jeho přečtením jej ale musí restaurovat.

V hrobce objevil archeolog hned dva vzkazy
Zdroj: ČT24

V hrobce byl důkaz i o pozdější návštěvě

Průzkum ale přinesl i jedno překvapení. V roce 1871 totiž nebyla hrobka otevřená naposledy. „V roce 1928 se renovoval vnitřek kostela. Takže i při té příležitosti hrobku otevřeli a zanechali tam vzkaz o své návštěvě,“ uvedl člen výboru Spolek Náš Touškov Petr Komanec.

Hrobka byla pod kostelem vybudována pro místní probošty. Nakonec tu byl pochován v roce 1787 jen poslední z nich, Havel Tulipán. Pak bylo proboštství Josefem II. zrušeno. Unikátními snímky z hrobky chce teď místní spolek přilákat veřejnost na noc kostelů. A podpořit sbírku na obnovu kostelního zvonu.