Nejsem přesvědčen, že kauza Čapí hnízdo dojde k soudu, míní Pilný

Pilný: Nejsem přesvědčen, že to dojde k soudu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí vyjmulo farmu Čapí hnízdo z evropského financování, takže EU nebude Česku krátit už přidělené peníze. Investovaných 50 milionů tak jde na vrub českého státního rozpočtu. Rozhodnutí připadá bývalému ministru financí Ivanu Pilnému (ANO) racionální a rozumné, protože o peníze Česko nepřijde, uvedl v pořadu Události, komentáře.

Podle Ivana Pilného bude v kauze Čapí hnízdo poměrně obtížné prokázat podvod. Není tak přesvědčen, že se případ vůbec dostane k soudu.

„Pokud si vezmete jiné transakce, kde peníze nějakým způsobem zmizely, nebo byly zneužity, tak tady to určitě není. Protože formálně to proběhlo správně, objekt jako takový existuje,“ poznamenal Pilný. „Jsou dokumenty, které říkají, že transakce byla naprosto legitimní, v pořádku,“ dodal.

Nejsem ani právníkem, ani orgánem v trestním řízení. Co já vidím, je, že tady něco existuje – Čapí hnízdo. Ty peníze se neztratily. Tady je Čapí hnízdo, to prostě existuje, lze se na něj podívat. Existují dokumenty, které říkají, že transakce byla naprosto legitimní.
Ivan Pilný

„Lze jenom čekat, jestli to státní zástupce vůbec dá k soudu a jestli není v důkazní nouzi. Protože prokázat podvod v této věci bude poměrně obtížné. Bude to pravděpodobně trvat léta. Když se podívám na bývalého ministra Davida Ratha, kterého chytili s krabicí peněz a stále ještě není odsouzen, tak mám určité pochybnosti, že ta kauza vůbec někam dospěje,“ uvedl Pilný.

Pokud však bude prokázáno, že došlo k nějakému podvodu, tak bude potřeba, aby Středočeský kraj, jeho orgány vymáhaly prostředky na tom, kdo dotaci neoprávněně získal, doplnil Pilný. „Ale vymáhat je předem, když podvod není prokázán, to nedává moc logiku,“ podotkl.

Babiše a Faltýnka vydala kvůli Čapímu hnízdu sněmovna ke stíhání

V případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo policie stíhá premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, dále místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiše a Faltýnka policie obvinila pro podezření z dotačního podvodu. Babiše podezírá i z poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Poslanecká sněmovna vydala 19. ledna jak Babiše, tak Faltýnka jako poslance ke stíhání. Stalo se tak už podruhé – sněmovna je ke stíhání vydala už v minulém období loni v září, ale s novými volbami se jim imunita obnovila.

Babiš při debatě o vydání ve sněmovně zopakoval, že podle jeho názoru je kauza „politicky motivovaná“ a „vylhaná“. Babiš uvedl, že si je zcela jist, že nikdo z obviněných nespáchal v souvislosti s Čapím hnízdem trestný čin. Policejní spis je podle Babiše plný absurdit, nesmyslů a za stíháním stojí „mafie“.

Představitelé opozičních stran rozhodnutí o vydání uvítali. Záležitost podle nich přísluší orgánům činným v trestním řízení a není úkolem sněmovny, aby zastupovala roli soudu.