Marjanovič: Velká část bělošské Ameriky si myslí, že je země nechala ve štychu

Teodor Marjanovič: Trump u lidí boduje svým pesimismem (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát Donald Trump mluvil v první televizní debatě o budoucnosti Spojených států velmi pesimisticky a dokonce prohlásil, že jsou v průšvihu. Hillary Clintonová byla o poznání optimističtější. Podle zahraničního komentátora Hospodářských novin Teodora Marjanoviče to může kandidátce demokratů ve volbách uškodit.

 „Až dosud vždy v amerických volbách platilo, že lidé chtějí někoho, kdo bude optimista. Kdo jim bude vlévat naději do žil, kdo bude působit jako tahoun směrem k lepším zítřkům. Ale Amerika se změnila,“ řekl Teodor Marjanovič v pořadu Interview ČT24.

„Valná část zejména bělošské Ameriky a lidí, kteří nemají vysoké vzdělání, si myslí, že je země nechala ve štychu. Cítí, že celý systém pracuje jenom na tom, aby bohatí byli ještě bohatší, aby minority měly bůhví jaká práva, ale oni, kteří celý život pracují a dodržují zákony, tak na ně nikdo nemyslí,“ vysvětluje příčiny Trumpovy popularity. 

 Američané se proto podle něj dnes více ztotožňují s pesimistickým pohledem na svět. „Trump mluví lidem z duše. Oni chtějí slyšet, jak je to špatně – protože oni vidí, že to je špatně a nechtějí, aby jim to někdo maloval narůžovo, což Hillary Clintonová i v této debatě dělala.“

Recepty Clintonové na to, jak zlepšit situaci střední třídy nebo jak učinit univerzity cenově dostupnější, byly podle Marjanoviče velmi obecné. Navíc z kandidátky nevyzařovala ochota s problémy něco udělat, míní komentátor.

Mnoho Američanů podle něj chce výraznější změny, než nabízí demokratická kandidátka. „Já si myslím, že to, že Trump je pesimista a ona optimistkou, je z jeho strany velmi chytrý tah,“ dodává zahraniční komentátor Hospodářských novin.