Šídlo: Čekají nás první krajské volby, které nevyhraje opozice

Šídlo: Jsou to první krajské volby v historii, které nevyhraje opozice (zdroj: ČT24)

Říjnové krajské volby budou mít několik prvenství. Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo upozorňuje na to, že poprvé bude v krajích kandidovat hnutí ANO, zároveň poprvé v historii krajských voleb nevyhraje opozice. Budou to volby, kde se o vítězství střetnou dvě vládní strany, říká.

„Volby jsou zajímavé tím, že jsou první krajské volby v historii, které nevyhraje opozice. Vždycky zatím vyhrála. Opoziční strany, čímž myslím hlavně ODS a TOP 09, letos nemohou myslet vážně to, že by dokázaly zvítězit,“ uvedl Šídlo. Hlavní duel se tak bude týkat sociální demokracie a ANO. Pro Babišovo hnutí jde navíc o další volební premiéru.

Poměr sil po volbách ale zůstává otázkou. „Možná, že někteří hejtmani sociální demokracie jsou natolik populární ve svých krajích, že se nemusí obávat, na druhou stranu se to velmi těžce odhaduje. Pamatuju, jak jsme měli v roce 2008 v novinách na obálce odhad voleb 7:6. Skončilo to 13:0. Přece jenom bych ale čekal, že výsledky sociálních demokratů nebudou tak dobré jako v roce 2012,“ podotknul Šídlo. Tehdy ČSSD zvítězila v devíti krajích. 

Tématem bude zřejmě bezpečnost

V krajských volbách – bez ohledu na přívlastek „krajské“ – figurovalo podle Šídla prakticky vždy celostátní téma. „Přestože se tam mají řešit silnice a školy, tak se většinou řeší poplatky u lékaře, církevní restituce či privatizace zdravotnictví,“ dodal. Letos to podle něj vypadá, že politici se hodně zaměřili na bezpečnost.

„Jak na pouliční, tak tu, o které občané nic nevědí, ale dá se jim dobře prodávat slogany o zničených protikorupčních útvarech a konci boje s korupcí, což není nic jiného než volební slogan,“ prohlásil. Volby ale samozřejmě ovlivní i téma ekonomiky, jejíž stav je nyní velmi dobrý, nebo téma imigrace.

Do krajských zastupitelstev budou občané volit už popáté, zároveň se bude obměňovat třetina Senátu. K urnám lidé půjdou 7. a 8. října. Druhé kolo pro senátní volby se pak uskuteční o týden později ve dnech 14. a 15. října.

I když senátní volby většinou tolik pozornosti nepoutají, Šídlo upozornil, že mohou pozměnit síly v horní komoře. Sociální demokracie bude obhajovat přes deset křesel, v senátorském klubu přitom mají 33 lidí. ODS pak dokonce obhajuje více než polovinu mandátů. „ANO má jenom čtyři senátory a neobhajuje žádný senátorský post. Může jenom sílit,“ poznamenal Šídlo.