Nová blahutovická rozhledna rozšiřuje stezku, která zavede k vyhlídkám i do polské krajiny

Obec Jeseník nad Odrou na Novojičínsku dala na vrchu v místní části Blahutovice vybudovat novou rozhlednu. Je vysoká 27,5 metru, vyhlídková plošina je v patnácti metrech a turisté z ní mohou vidět například na Beskydy či Jeseníky. Obec rozhlednu slavnostně otevřela ve čtvrtek, lidé na ni už ale mohou vystoupat od července.

„Stavba trvala necelý rok. Stála něco málo přes deset milionů. V dnešní době je to pomalu zázrak, že jsme se nedostali do víceprací, do vícenákladů,“ řekl jesenický starosta Tomáš Machýček.

Rozhledna je volně přístupná celoročně každý den. „V noci je úžasně nasvětlená, pro návštěvníky to není jenom denní zážitek, ale i noční. Výhledy, pokud nám počasí přeje, tak jsou úžasné – na Beskydy, na Jeseníky, na Moravskou bránu, Hostýnské vrchy a celé úžasné okolí,“ řekl Machýček.

Dohlédnout lze z rozhledny na Moravskou bránu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Rozhledna vznikla podle návrhu architekta Tomáše Kudělky, vzešel z architektonické soutěže. Stavebními materiály byly ocel, dřevo a břidlice.

Starosta řekl, že o výstavbě vyhlídkového místa začali uvažovat asi před osmi lety.

Stezka na hranicích s Polskem má už přes třicítku vyhlídek

Rozhledna vznikla v projektu česko-polské spolupráce a obec na její výstavbu získala dotaci. Projekt je součástí Silesianky, stezky rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia, v níž je zapojeno už více než třicet objektů v Česku i Polsku.

Ve spolupráci s německými partnery pak místní spolek Bayerův odkaz vytvořil na motivy písně ze třináctého století i Františkovu poutní cestu. Měří necelých šest kilometrů. V Evropě jsou podobných stezek desítky, v Česku je zatím jediná svého druhu.

Rozhledna měří 27,5 metru
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK