Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Její tvorbu shrnuje retrospektivní výstava

Události v kultuře: Zemřela Jitka Svobodová (zdroj: ČT24)

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let. Malířka, autorka kreseb a prostorových objektů patřila k respektovaným uměleckým osobnostem moderního a současného umění. Na československou výtvarnou scénu vstoupila v šedesátých letech. Galerie hlavního města Prahy jí v dubnu otevřela výstavu v Městské knihovně.

„Kresba je víc myšlenkou než technikou. Malba samozřejmě vychází z kresby, ta ji tam má taky, ale ještě ji nějak zhmotňuje. Kdežto kresba čistě vyjadřuje jen tu myšlenku,“ říkala Svobodová v cyklu Umění v izolaci.

Zachycovala, co viděla kolem sebe. Jitka Svobodová se neustále vracela k základním dějům v přírodě i v osobním životě. V jejích kresbách panuje bezčasí, strohost i jemnost. „Kresba mi najednou přišla taková primární, vyjadřující to, co jsem chtěla. Jednoduchá, šedá. To šedé, to mě zaujalo,“ popisovala.

Kresba v její tvorbě dominovala, i když původně vystudovala malbu. „Dokončila jsem školu a pak to šlo úplně do háje. Musela jsem začít znova. Viděla jsem, že si prostě neškrtnu, protože najednou začala tvrdá, velmi tvrdá normalizace,“ říkala. Za normalizace byla výtvarnicí ve svobodném povolání, živila se ale hlavně jako restaurátorka. „Kreslila jsem právě to, co jsem dělala. Lešení, trubky, prkna, dráty,“ popisovala.

Proces tvoření a poznání

Po sametové revoluci byla jmenována profesorkou na AVU, své alma mater. Více než dvacet let, do roku 2012, vedla ateliér kresby. Připravila řadu samostatných výstav v Česku i v zahraničí a zúčastnila se mnoha výstav kolektivních, její práce jsou zastoupeny ve významných veřejných i soukromých sbírkách. Sama tvořila i přes nemoc do poslední chvíle.

„Přes omezení, která jí v posledních letech způsobovala její nemoc, se až do posledních dní věnovala své výtvarné práci. Zanechala po sobě jedinečné dílo zejména v médiu kresby. V plošných i prostorových realizacích zobrazovala jak předměty každodenního života, konstrukce a různé typy vazeb, tak jevy jako kouř či pohyb mořské hladiny. Ve své celoživotní tvorbě se dotkla základních otázek souvisejících jak se samotným tvořením, tak s procesem poznání,“ sdělila kurátorka zmíněné výstavy Helena Musilová.