Začíná písňová soutěž Eurovize, Česko vyslalo pop-folklorní Vesnu

Události: Vesna bojuje o postup v Eurovizi (zdroj: ČT24)

V úterý večer budou známi první finalisté mezinárodní písňové soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2023. Mezi patnácti uchazeči je i český zástupce, dívčí skupina Vesna s energickou skladbou My Sister's Crown. Obě semifinále i finále 13. května odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Aktuální ročník oproti zvyklostem nehostí loňský vítěz, jímž byla Ukrajina, ale vzhledem k válce v této zemi se pořádání ujala loni druhá Velká Británie.

První semifinálový večer představí hlasující porotě i divákům po celém světě patnáct účastníků. Soutěžícím ze své země diváci hlasy posílat nemohou. Českého zástupce, pop-folklorní kapelu Vesna, na velké pódium v Liverpoolu vyslalo dvaadvacet tisíc hlasů získaných v národním kole.

Vedoucí kapely Patricie Fuxová už dříve uvedla, že Vesna chce v soutěži Eurovize reprezentovat nejen Českou republiku, ale také slovanství. Vedle tří Češek jsou členkami kapely Slovenka, Ruska a Bulharka a také v soutěžní písni My Sister's Crown zazněl text ve více slovanských jazycích.

United By Music

Vesna tak naplňuje slogan letošní Eurovize, který hlásá „United By Music“, tedy v překladu „spojeni hudbou“. Britská veřejnoprávní BBC, která Eurovizi v Liverpoolu připravuje, tímto mottem odkazuje k jedné z původních myšlenek soutěže, která se poprvé konala v roce 1956.

Snahou pořadatelů tehdy bylo Evropu v poválečných letech prostřednictvím hudby znovu sjednotit. Současné poselství odkazuje i k Ukrajině, která kvůli válce nemůže být letošním pořadatelem, přestože loni Eurovizi vyhrál ukrajinský Kalush Orchestra.

Šedesátý sedmý ročník odstartoval už na konci minulého týdne průvod s třpytivými rybami, obří nafukovací chobotnicí a žluto-modrou ponorkou v odkazu nejen na nejznámější liverpoolskou kapelu The Beatles, ale i na Ukrajinu a její národní barvy.

O vítězství budou usilovat hudebníci z celkem sedmatřiceti zemí. Dvacet finalistů vzejde ze dvou semifinále v úterý a ve čtvrtek. Na finále 13. května se k nim připojí ještě zástupci Francie, Itálie, Německa, Španělska a Británie, kteří mají své místo zajištěno automaticky. K těmto zemím se přidá letos ještě Ukrajina.

Česko skončí v top 10, odhaduje BBC

Česko v Eurovizi zatím nejlépe skončilo šesté, o úspěch se postaral před pěti lety zpěvák Mikolas Josef. Vesna měla, alespoň podle BBC, šanci dostat se do první desítky. Server veřejnoprávní stanice soudil, že o umístění českého zástupce rozhodne scénické pojetí písně My Sister's Crown.

„Se slušným rozpočtem by si člověk dokázal představit, že jejich loutková taneční choreografie bude jedním z vrcholů večera,“ napsala BBC. Data z platformy Spotify, sesbíraná od 25. března do 25. dubna, umístily skladbu My Sister's Crown na jedenáctou příčku.

Za favorita označuje BBC švédskou zpěvačku Loreen, která by chtěla jako první žena vyhrát Eurovizi dvakrát. Poprvé se jí to podařilo v roce 2012. Její krajani, čtveřice ABBA, patří k nejslavnějším jménům, která za její téměř sedmdesátiletou historii z Eurovize vzešla. Celosvětovou známost zajistila soutěž i třeba kanadské zpěvačce Céline Dionové, jež ovšem v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Aktuální ročník se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. 
  • V roce 2020 skončila soutěž kvůli pandemii koronaviru už po národních kolech, zmíněný ročník se proto uskutečnil až o rok později. 
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá. V roce 2022 se finalistou stalo trio We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, v celkovém žebříčku ale zůstalo na dvaadvacátém místě.