Kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou postoupila do finále Eurovize

Do finále hudební soutěže Eurovize ve čtvrtek večer postoupil český zástupce, tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Ve finále, které se uskuteční v sobotu večer v Turíně, se utká s dalšími 24 soutěžícími.

Pořadatel soutěže popisuje kapelu We Are Domi jako skvělý příklad mezinárodní spolupráce. Hašková se narodila ve Spojených státech, když její otec, hokejový brankář Dominik Hašek, hrál v dresu Buffalo Sabres.

Letošní Eurovize se shodou okolností koná v PalaOlimpico, stejné hale, kde česká hokejová reprezentace, jejíž součástí byl i Dominik Hašek, vybojovala v roce 2006 olympijský bronz. „Lidi se nás ptají, jestli máme pocit, že to něco znamená. Doufám, že budu stejně dobře reprezentovat Česko jako táta, ale upřímně o tom tolik nepřemýšlím, je to spíš naše cesta, všichni rodiče chtějí, abychom my uspěli,“ uvedla před vystoupením Dominika Hašková.

Eurovision Song Contest 2022 - 2. semifinále (zdroj: ČT24)

Tancovat a zároveň plakat

Na kytaru v kapele hraje Casper Hatlestad, na klávesy Benjamin Rekstad, oba z Norska. Trojice se seznámila během studia na hudební škole v britském Leedsu. „Naši hudbu určitě ovlivňuje to, že máme jiné kulturní zázemí, máme rádi jinou hudbu,“ připouští Hašková. „Potřebovali jsme čas, abychom se naučili spolu tvořit, a postupně jsme se vypracovali k tomu, co od nás dnes můžete slyšet.“

We Are Domi se představila skladbou Lights Off. „Děláme muziku, aby si v ní každý našel to své, aby se cítil lépe nebo šťastnější. Ráda říkám, že naše písnička je o tom, jaké to je vyrazit ven, když prší a tobě se chce tancovat a zároveň plakat,“ přibližuje skladbu zpěvačka.

„Jsme rádi, že jsme si ověřili, že umíme spolupracovat nejen ve třech, ale i s celým týmem. Pro nás je to první zkušenost s tak velkou akcí. Na podiu jsou kolem nás tři tisíce světel, to je prostě šílené. A naše hudba se dostane k tolika lidem,“ oceňuje Rekstad. „Pro nás je to moc dobré, určitě budeme dál skládat,“ ujišťuje Hatlestad.

V sobotním finále vystoupí dvacet finalistů vybraných hlasováním a zástupci zemí takzvané velké pětky, a sice Itálie, Francie, Španělska, Británie a Německa. O vítězství budou soutěžit také například Portugalsko, Švýcarsko, Arménie, Ázerbájdžán, Polsko, Austrálie, Srbsko či Belgie.

Z prvního semifinále hlasy diváků vynesly i reprezentanty Ukrajiny. Tamní hiphopová formace Kalush Orchestra patří k favoritům, předpokládá se, že diváci budou chtít válčící zemi svými hlasy podpořit. Zástupci Ruska se soutěže neúčastní, o jejich vyřazení rozhodli pořadatelé koncem února s odkazem na možné ohrožení dobrého jména akce.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Aktuální ročník se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. 
  • Eurovize v roce 2022 je 66. ročníkem. V roce 2020 skončila soutěž kvůli pandemii koronaviru už po národních kolech, zmíněný ročník se proto uskutečnil až o rok později. 
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.