„Pane kolego, pozor! Tady je to.“ Ostrostřelci z Kroměříže se trefovali do výjevů z města i mytologie

Osobnosti dějin, postavy z mytologie, výjevy z přírody i scenérie města. Historické terče kroměřížských ostrostřelců by klidně obstály i jako samostatné obrazy. I proto se je Muzeum Kroměřížska rozhodlo vystavit. Ze sedmi desítek maleb na dřevě, které zpestřovaly výcvik i soutěže ve střelbě, vybrali kurátoři ty nejvzácnější.

Nejstarší dochovaný terč v kroměřížských sbírkách pochází z roku 1662. „Je v něm žertovné poselství pro všechny muže, aby se vyvarovali tíže ženského pantofle,“ prozradila kurátorka Markéta Mercová.

Jiný z terčů s humorem radí prvnímu předsedovi Střelecké jednoty v Kroměříži, knihkupci a nakladateli Vilému Povondrovi, nápisem „Pane kolego, pozor! Tady je to“, kam má mířit. Nejmladší je datován do třicátých let minulého století. Místní učitel a malíř Vladimír Beck ho využil k připomínce stého výročí narození spoluzakladatele Sokola Miroslava Tyrše.

Na terčích převažují pastýřské, mytologické nebo žánrové výjevy, ale jsou zde zobrazeny i dobové kroměřížské reálie nebo veduty města. „Tak se nám dochovala do dnešní doby krásná vyobrazení Kroměříže, například z druhé poloviny devatenáctého století. A díky ostrostřelcům také vidíme, jak vypadala první střelnice na Oskoli, která už se do dnešní doby nedochovala,“ dodává kurátorka.

Střílení nejen pro zábavu

Autory terčů byli i výtvarníci z Kroměříže a blízkého okolí, spíše než jejich jména jsou ale pod malbami uváděni střelci s nejpřesnější muškou. Muži v černých uniformách, často vážení občané, stříleli hlavně pro zábavu.

Plnili ale také povinnosti obranné a ceremoniální. „Například v roce 1848 se stali ostrostřelci součástí národních gard a při konání říšského sněmu v Kroměříži zajišťovali pořádek,“ připomíná kurátorka.

Terče kroměřížských ostrostřelců na výstavě (zdroj: ČT24)

Terče na výstavě doplňují i předměty dokumentující činnost ostrostřeleckých spolků v Kroměříži. Dochoval se opis střeleckého řádu z roku 1647, který stanovuje práva a povinnosti při střelbě pro zábavu i v případě války.

Zatímco v polovině devatenáctého století existovaly v Kroměříži dokonce spolky dva, následující století činnost ostrostřelců postupně utlumilo. Před devíti lety byl ale jako reprezentativní jednotka města opět založen Sbor uniformovaných ostrostřelců.

Terče kroměřížských ostrostřelců jsou k vidění do března. Na výstavu se vešla jen polovina sbírky, celou podrobně představuje katalog.