Rozpad sovětského impéria. Román Moskoviáda je i na divadle fantasmagorickou poutí velkoměstem

Události v kultuře: Román Moskoviáda na divadle (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem v devadesátých letech popisuje ve svém románu Moskoviáda spisovatel Jurij Andruchovyč. Příběh ukrajinského básníka žijícího v Moskvě poprvé uvádí jako divadelní adaptaci pražská scéna X10. Do hlavních rolí režisér Dušan Pařízek obsadil herce s osobní zkušeností.

Ukrajinský básník Otto von F. se jednoho sychravého podzimního dopoledne roku 1991 probudí s kocovinou v nejvyšším patře ubytovacího zařízení moskevského institutu. Poté začne jeho pouť hlavním městem rozpadajícího se impéria.

Z výšin své „slonovinové věže“ sestoupí do nechvalně proslulé pivnice, dá si horkou lázeň v bytě své ruské milenky, stane se svědkem teroristického útoku a v obchodním domě Dětský svět najde bránu do podsvětí. Kulisami jsou alkohol a beznaděj, básník se motá sovětskou metropolí plnou generálů, tajemníků, cizinců, patriotů, opilců i senzibilů.

Cesta do nitra

Ottu von F. ztvárňují herci Martin Pechlát a Stanislav Majer. Ti společně shodou náhod Rusko navštívili v roce 2003. „Na mě během čtení románu obrázky z výletu úplně vyplouvaly. Ty výjevy v knize jsou dost halucinogenní,“ popisuje Majer.

Andruchovyčův hrdina se probouzí v deliriu krátce před rozpadem Sovětského svazu. Moskvu Andruchovyč vnímá jako místo, které člověka pohltí.

„Zobrazuje cestu člověka nejen tím rozpadajícím se impériem, ale zároveň cestu člověka do jeho vlastního nejhlubšího nitra,“ dodává dramaturg Ondřej Novotný. Andruchovyč tak kritizuje nejen Rusko, ale především sám sebe.

Jurij Andruchovyč (1960) patří mezi nejznámější současné ukrajinské spisovatele, básníky a esejisty. Jeho titul Moskoviáda z roku 1993 má podtitul „strašidelný román“.