Sbírka spoluzakladatele Microsoftu vynesla v aukci rekordní 1,6 miliardy dolarů. Půjdou na charitu

Sbírka umění spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Paula Allena v aukci vynesla přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy Kč). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce. Aukční síň Christie's oznámila, že veškerý výtěžek z prodeje věnuje na charitativní účely. Úspěch dražby potvrdil, že trh s uměním stále roste navzdory ekonomické nejistotě.

Paul Allen zemřel v roce 2018. Patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Bill Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely. Svou sbírku budoval desítky let a v závěti stanovil, aby výtěžek z prodeje putoval na charitu. 

Aukce nazvaná Visionary (Vizionář) se konala v New Yorku a rozdělena byla do dvou dnů. Po prvním dni činil součet hodnoty prodaných děl z Allenovy sbírky 1,5 miliardy dolarů. Sbírku tvoří mistrovská díla tvůrců od renesance až po současnost. Do exkluzivního klubu děl prodaných v aukci za více než sto milionů dolarů (2,4 miliardy korun) se dostalo pět obrazů.

Rekordy i pro Seurata, Cézannea či Gogha

Nejdráže prodanou položkou prvního dne se stalo plátno impresionisty Georgese Seurata s názvem Modelky z roku 1888, za nějž nový majitel vydal 149,24 milionu dolarů (3,6 miliardy korun) včetně poplatků. Obraz Paula Cézannea Hora Sainte-Victoire se s prodejní cenou 137,79 milionu dolarů (3,4 miliardy korun) stal novým nejdráže prodaným obrazem francouzského malíře.

Prodejní rekordy prolomily také Kvetoucí sad od Vincenta van Gogha (117,1 milionu dolarů, tedy 2,9 miliardy korun), olejomalba Mateřství od Paula Gaugaina (105,73 milionů dolarů, v přepočtu 2,6 miliardy korun) a plátno Březový les namalované Gustavem Klimtem (104,5 milionů dolarů, respektive 2,5 miliardy korun).

Umění se stále více prodává, je bezpečnou investicí

Úspěch aukce potvrdil, že trh s uměním stále roste navzdory ekonomické nejistotě spojené s válkou na Ukrajině a vysokou inflací. Díky aukci Allenovy sbírky a prodeji slavného portrétu herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola, který byl v květnu vydražen za 195 milionů dolarů, by se rok 2022 měl stát jedním z nejdražších v historii trhu s uměním.

Podle odborníků z aukčních síní je umění v očích bohatých lidí bezpečnou investicí nyní více než kdy jindy. „Klienti chtějí diverzifikovat svůj majetek, těžit z umění, a to také proto, že vědí, že hodnota většiny děl v průběhu času stále roste,“ řekl několik dní před aukcí Adrien Meyer z oddělení impresionismu a moderního umění v aukční síni Christie's. Na trhu je podle něj navíc stále „více miliardářů než mistrovských děl“.

  • 1997 – sbírka děl umělců 20. století z vlastnictví amerického podnikatele Victora Ganza a jeho ženy Sally vynesla do té doby rekordních 206 milionů dolarů (necelých pět miliard korun). Ganzovi měli největší soukromě vlastněnou sbírku děl Pabla Picassa v USA a díla shromažďovali přes půl století. 
  • 2009 – „aukce století“ vynesla 373,5 milionu eur, tedy v přepočtu 9,1 miliardy korun. Prodávané předměty pocházely ze sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvesa Saint Laurenta a jeho obchodního partnera Pierra Bergého. Aukci doprovázel konflikt s čínskou vládou, která se u francouzského soudu neúspěšně domáhala, aby byly staženy z prodeje dvě vzácné bronzové hlavy zajíce a krysy z období čínského císařství. V roce 1860 se staly kořistí britských a francouzských vojáků, kteří palác během takzvané druhé opiové války vydrancovali. Yves Saint Laurent a Bergé je koupili legálně. Sochy byly nakonec vydraženy za 28 milionů eur (681 milionů korun).
  • 2018 – aukce uměleckých předmětů a dalších cenností ze sbírky v roce 2017 zesnulého amerického miliardáře Davida Rockefellera a jeho manželky Peggy vynesla do té doby rekordní výtěžek 833 milionů dolarů (20,1 miliardy korun). Výtěžek šel podle Rockefellerovy závěti na dobročinné účely. Nejdražší položkou dražby byl obraz španělského malíře Pabla Picassa Dívka s květinovým košem, který změnil majitele za 115 milionů dolarů. Před Rockefellerem obraz vlastnila spisovatelka Gertrude Steinová, která ho koupila přímo od autora.
  • 2021 a 2022 – cenná umělecká sbírka amerických milionářů Harryho a Lindy Mackloweových se v aukční síni Sotheby’s prodala za 922 milionů dolarů (22,3 miliardy korun). Bývalí manželé byli nuceni prodat díla nashromážděná během společného soužití poté, co se během rozvodového řízení nedokázali domluvit na rozdělení majetku. Aukce se uskutečnila ve dvou částech.