Festival Ji.hlava ocenil český Kaprkód, hrdinou nejlepšího světového dokumentu je kos

Festival Ji.hlava udělil ceny (zdroj: ČT24)

Šestadvacátý festival dokumentárních filmů Ji.hlava vybral vítězné filmy. Největší „Českou radost“ porotcům stejnojmenné sekce udělal Kaprkód, v němž režisérka Lucie Králová předestřela portrét hudebního skladatele Jana Kapra. Cenu za nejvýraznější světový dokument si odnesl snímek 07:15 – Kos francouzské režisérky Judith Auffrayové. Rozdáním cen letošní ročník nekončí, ale pokračuje ještě on-line programem.

Dokumentární opera Kaprkód netradičním způsobem zpracovává životní příběh československého hudebního skladatele Jana Kapra (1914–1988). Tento dříve oslavovaný a komunistickým režimem protežovaný skladatel byl v sedmdesátých letech vymazán z historie.

Režisérka Lucie Králová „pomocí dadaisticky hravého libreta odhaluje jeho život a tvorbu na pozadí historických změn,“ píše festival. „Zákulisní záběry z nahrávání sboru přitom dekonstruují biografický žánr a ukazují, jak náročné může být interpretovat archivní materiál, paměť a lineární vyprávění.“

Králová už dvě ocenění z Ji.hlavy má. Na počátku milénia si je odnesla za snímek Zlopověstné dítě o mladém muži fascinovaném koncentračními tábory a detektivní esej Ztracená dovolená, v níž pátrá po turistech z Asie zachycených na vyhozených fotografiích.

Jihlavskou cenu má doma i letošní vítězka sekce Opus Bonum zaměřené na světovou dokumentární tvorbu. Před třemi lety zaujala observačním dokumentem Dům o asociaci pomáhající autistům se zařazením do společnosti. Letos jí cena patří za dokument 07:15 – Kos.

„Představuje prostou a bezprostřední, leč multisenzorickou zkušenost a vtahuje nás do záhad naší existence, přičemž vyjadřuje způsoby vzájemného propojení mezi námi, lidmi a nelidmi, s hlubokou vírou ve filmové prostředky,“ oceňuje porota.

Hlavní ocenění v sekci Svědectví si vysloužil film Do plevele: Dewayne „Lee“ Johnson versus společnost Monsanto. Kanadská dokumentaristka Jennifer Baichwalová sledovala soudní spor muže, který zažaloval agrochemickou společnost za to, že mu její herbicid způsobil rakovinu. „Film je také ekologickým a humanistickým apelem, který překračuje hranice konkrétních soudních případů,“ míní Ji.hlava.

Nejlepším experimentálním dokumentem promítaným letos v sekci Fascinace se stal Zvuk času. Příběh zvukaře zkoumajícího nahrávky z válečných konfliktů minulosti. Venezuelský tvůrce Jeissy Trompiz v něm podle poroty „zpochybňuje způsob, jakým se obraz odvozuje ze zvuku“.

Publikum svou cenu udělilo dokumentu Šťastně až na věky. Dokumentaristka Jana Počtová předložila sondu do současných podob alternativních modelů partnerských vztahů, včetně polyamorie, otevřeného manželství či dlouhodobého mileneckého poměru. 

Cena za přínos světové kinematografii náleží slovenskému filmaři, výraznému představiteli československé nové vlny Dušanu Hanákovi.

Ji.hlava ještě on-line

„Dokumentární filmy uvedené letos v Jihlavě ukázaly svou schopnost rychle a promyšleně zachytit dobu. Potkali se zde lidé, co milují film, lidé, kteří přemýšlejí o výzvách našeho světa a nebojí se měnit svůj přístup k němu,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Po udělení cen pokračuje Ji.hlava v on-line prostoru. Od nedělního večera do půlnoci 13. listopadu nabízí více než sto čtyřicet filmů z programu letošního fyzického ročníku, včetně většiny vítězných snímků.