V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.

Zahájení obstará světová premiéra dokumentu Michal Kocáb – rocker versus politik. Další portrét výrazné osobnosti do své filmografie přidala dokumentaristka Olga Sommerová. Z českých novinek návštěvníci mohou na festivalu zhlédnout také třeba poslední počin surrealisty Jana Švankmajera Kunstkomora.

Retrospektiva Buñuela i Friče

Program je rozdělen do tří hlavních bloků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Retrospektivy se ohlížejí za tvorbou španělského klasika Luise Buñuela či průkopníka československé kinematografie Martina Friče.

„Frič je jednou ze zásadních osobností, které udávaly směr československé kinematografie. Představíme nejen jeho slavné komedie Eva tropí hlouposti nebo Cesta do hlubin študákovy duše, ale také vážnější a třeba ne tak známé filmy jako Varhaník u sv. Víta,“ doplnila ředitelka LFŠ Radana Korená.

Hosty jsou Vetchý či Sheridan

S dalšími zástupci tuzemského i zahraničního filmu se návštěvníci festivalu v Uherském Hradišti setkají nejen na plátně, ale i osobně. Jsou totiž hosty letošního ročníku.

„Ondřeje Vetchého budou moci návštěvníci vidět třeba v Okresním přeboru, od Michaely Pavlátové vzpomeneme na její první film Řeči, řeči, řeči i poslední Moje slunce Mad. Z tvorby tureckého režiséra Semiha Kaplanoğlua se nejvíce těšíme na jeho oceňovanou trilogii o Yusufovi. Od Jima Sheridana připomeneme nejen známé filmy jako Moje levá noha, ale i ty, které diváci dosud neviděli,“ vyjmenovala Korená.

Návštěvníci také svým hlasováním během festivalu opět vybírají snímek, který pořádající Asociace českých filmových klubů následně zakoupí do české kinodistribuce.

Ředitelka LFŠ Radana Korená o aktuálním ročníku (zdroj: ČT24)