Točíme jen to, co se stalo nebo může stát, říká režisér dokumentu o pražské přírodě

Muflon evropský, plch velký, slípka zelenonohá a kos černý se stali hlavními hrdiny nového dokumentárního filmu o pražské přírodě. Planeta Praha navazuje svou formou na divácky úspěšný vhled do tuzemské přírody Planeta Česko. Do kin se novinka natočená v koprodukci České televize dostane 4. srpna, podrobněji ji autoři představili na právě se konajícím filmovém festivalu v Karlových Varech.

„Točíme jenom to, co se skutečně stalo nebo může stát, nikdy si nevymýšlíme,“ tvrdí režisér Jan Hošek. Se svými kolegy zachytil kamerou desítky „tajných obyvatel“ české metropole. Hlavní role svěřil čtyřem zvířecím hrdinům.

Mufloni v nemocnici, tajemný plch

Diváci mohou sledovat život stáda muflonů, kteří byli v minulém století vypuštěni do Kunratického lesa. „Zabrali“ ale i park v areálu přilehlé Thomayerovy nemocnice. „Asi by nebyl problém muflony vytlačit, ale to nemocnice neudělala, moudře usoudila, že přítomnost zvířat má docela blahodárný vliv na psychickou pohodu pacientů a rekonvalescentů,“ oceňuje Hošek.

Zatímco na muflony není těžké narazit, další z hrdinů – plch velký – žije poměrně tajemným životem nočního zvířete. Narazit na něj lze jen na vrchu Petřín. Filmaři sami neměli jistotu, jestli se jim přání plcha natočit vyplní.

Při filmování nenápadných sousedů Pražanů hrála sice náhoda svou roli, základem ale byla důkladná příprava a spolupráce s odbornými poradci. „Ale samozřejmě se zvířaty je ta potíž, že scénář nečtou,“ poznamenává Hošek.

Přizpůsobiví kosi i slípka zelenonohá

Dokumentaristovým oblíbencem je ale prý slípka zelenonohá. I když o její existenci v Praze věděl, dovedla ho částečně překvapit. „Netušil jsem, jak je život těchto ptáků ve velkoměstském prostředí spletitý, plný nástrah a dobrodružství. A jak je slípka až lidskou silou vůle nakonec dokáže překonat,“ popisuje.

Jako ptáky, kteří se městskému prostředí uměli přizpůsobit, uvádí Hošek kosy. V Praze žijí po generace, což se začalo podepisovat nejen na jejich chování, ale i vzhledu. Větší šanci na přežití v zástavbě mají například kosi, kteří vlivem genetické odchylky částečně či úplně zbělali. „Ve městě, kde je méně dravců, mají kosi obecně méně nepřátel,“ upřesnil Hošek.

Filmařům se podařilo dostat do blízkosti zvířat na Planetě Praha díky moderním technologiím. Každodenní život v městské přírodě pro diváky komentuje herec Jiří Macháček.

Rozhovor s režisérem Janem Hoškem (zdroj: ČT24)