Festival Struny podzimu se mění na Prague Sounds. Oslaví i osmdesátiny Jiřího Stivína

Festival Struny podzimu mění název na Prague Sounds. Letos od 23. října do 24. listopadu na něm vystoupí instrumentalista Nils Frahm, zpěvačka Laura Mvula, jazzové all-star kvarteto Redman – Mehldau – McBride – Blade, bubeník Makaya McCraven přezdívaný „beat scientist“, průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble nebo jubilující legenda Jiří Stivín, oznámili organizátoři. Program 26. ročníku festivalu doplňují již dříve zveřejněný koncert ansámblu Snarky Puppy a sólový recitál mandolinisty Chrise Thileho.

Stivín oslaví svoje osmé kulatiny koncertem 19. listopadu v Rudolfinu a poblahopřát mu přijdou další osobnosti české hudby. „Už třicet let pořádám tradiční podzimní koncert k poctě patronky muzikantů svaté Cecílie a v podobném duchu se ponese i tento festivalový večer. Sice shodou okolností oslavím kulatiny, ale nečekejte žádné nakašírované ceremoniály, při kterých je vše naplánované na vteřinu. Slavit totiž budeme jak jinak než hudbou – starou, novou i jazzovou. A především pak improvizací, bez které si život nedokážu představit,“ sděluje Stivín.

Festival zahájí 23. října ve Velkém sálu Lucerny americký band Snarky Puppy, ověnčený loňskou Grammy za album Live at the Royal Albert Hall. Mandolínový virtuos, zpěvák a skladatel Chris Thile zavítá do Prahy se svým intimním sólovým recitálem, v němž zazní bluegrass, blues, ale i sonáty a partity J. S. Bacha. Odložená festivalová premiéra čeká na berlínské průkopníky akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kteří na Prague Sounds zahrají v rozšířeném, plně akustickém obsazení.

Britský úkaz Ghostpoet s jedinečnou hudební a literární vizí se na festival vrátí už jako etablovaný umělec, aby představil svoji nejnovější tvorbu. Makaya McCraven pak ve svých kompozicích organicky mísí prvky jazzu, hip hopu a avantgardy. Britská soulová hvězda Laura Mvula se po úspěšné festivalové premiéře s Filharmonií Brno v roce 2019 představí se zbrusu novým repertoárem z alba Pink Noise.

Chystá se i Koncert pro Evropu

Festival zakončí 24. listopadu ve Foru Karlín německý neoklasický skladatel a pianista Nils Frahm se svojí one-man show. „Jeho vystoupení působí jako hudební alchymie, a to nejen díky smyčkování basových linek a beatů v reálném čase, ale především díky ladnému a suverénnímu pohybu uprostřed rozsáhlého arsenálu kláves – od harmonia přes toy piano, Rhodes, elektrické klávesy až po křídlo Steinway,“ říká dramaturg festivalu Guy Borg.

Festival Prague Sounds je letos také pořadatelem Koncertu pro Evropu, na kterém vystoupí Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor a sólisté a pod vedením Semjona Byčkova provedou mimo jiné Janáčkovu monumentální Glagolskou mši. Koncert pro Evropu se koná 2. září na plovoucí scéně na hladině Vltavy u Slovanského ostrova a bude přenášen živě Českou televizí a odvysílán evropským kulturním kanálem TV arte.