Eutanazie „vadných“ osob a výchova mládeže. Dva dokumenty ukazují nacistickou ideologii v praxi

Česká televize u příležitosti osmdesátého výročí atentátu na Reinharda Heydricha uvedla dva premiérové dokumenty, které se zaobírají méně probíranými tématy z dob rozmachu nacistické Říše. Fotografové smrti se vydávají po stopách fotografů, českých Němců, z Českého Krumlova, kteří se podíleli na likvidaci duševně nemocných lidí. Snímek Kuratorium přibližuje protektorátní organizaci pro výchovu mládeže. Oba dokumenty jsou dostupné v iVysílání.

Tajným programem T4 aplikovalo nacistické Německo nauku o „rasové hygieně“ v praxi. Cílem byla eliminace dětí i lidí s postižením, podle této nauky tedy jedinců kazících profil zdravé společnosti. „Lékařskou“ akci dokumentovaly fotografie i filmové záznamy.

Některé ze snímků pořídili i fotografové a fotolaboranti, původně čeští Němci žijící v Českém Krumlově. Jeden z nich byl dokonce osobním fotografem Karla Brandta, tedy osobního lékaře Adolfa Hitlera a tvůrce programu eutanazie neboli akce T4. Jejich cestu z ateliéru k podílu na holocaustu sleduje dokument režiséra a vystudovaného historika Jana Rouska. Snímkem Fotografové smrti provází fotograf Karel Cudlín a lékař Milan Novák.

„Je to těžké a smutné téma,“ připouští Cudlín, „jeden z nejhorších momentů, když pominu koncentrační a vyhlazovací tábory, je třeba zámek v Rakousku. Když k němu přijdete, je z venku krásný, ale ve sklepení je třicet tisíc jmen zavražděných lidí.“

Rozhovor s Karlem Cudlínem (zdroj: ČT24)

Protektorátní „Hitlerjugend“

Dokument Kuratorium se vrací do dne po diverzní akci proti zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi. Tehdy totiž formálně vznikla stejnojmenná organizace inspirovaná mládežnickou organizací Hitlerjugend. Jejím úkolem bylo vést v protektorátu dospívající generaci k loajalitě vůči Třetí říši a antisemitismu. Ve spojení s kultem fyzické dokonalosti.

Debutující dokumentarista Ondřej Veverka zachytil výpovědi tehdejších členů. K nim patřil i Karel Richter, který ve filmu říká: „Bylo velké štěstí, že (Kuratorium) fungovalo pouze dva roky. Jednalo se vlastně o nepovedenou snahu nacistů získat českou mládež na svou stranu.“ Právě zachycení možná posledních autentických svědectví považuje dramaturg Martin Červenka na dokumentu za cenné.

  • Heydrich – konečné řešení (každý pátek v cca 18:30 na ČT2)
  • Atentát (27. 5. na ČT2 ve 20:00)
  • Lidice (7. 6. na ČT1 ve 22:35)
  • Cesty víry: Lidový mučedník (12.6. na ČT2 od 12:40)
  • Ležáky – osada, která ztratila své obyvatele, nikoliv však paměť (24. 6. v 17:25 na ČT2)
  • Ležáky: Ti druzí mrtví… (24. 6. v 17:55 na ČT2)
  • Stříbrné rekviem (24. 6. v 22:05 na ČT2)