Čeští hasiči a podezřelá sestra čelí na Berlinale předsudkům. Vrací se také Skřivánci na niti

Na Berlinale má zastoupení i česká kinematografie (zdroj: ČT24)

Na letošním festivalu Berlinale bude poměrně bohatě zastoupena i česká kinematografie. Do programu byla vybrána komedie Kdyby radši hořelo nebo seriál Podezření. Oba projekty vznikly v koprodukci České televize. Zástupcem v animované tvorbě je krátkometrážní Zuza v zahradách. A na berlínskou přehlídku se po letech vrací Skřivánci na niti.

Komedie Kdyby radši hořelo se bude promítat v sekci Panorama, která je součástí oficiálního programu. Zaměřuje se na aktuální trendy v kinematografii. Posledním českým zástupcem tu bylo drama Já, Olga Hepnarová před šesti lety.

Filmovou novinku natočil režisér Adam Koloman Rybanský s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Sbor dobrovolných hasičů v jedné české vesnici musí o Velikonocích čelit nečekaně jiné výzvě než ohni. Poklidný život na vsi totiž naruší podezření na teroristickou akci. Padne dokonce návrh zrušit tradiční pomlázku.

„Tematizuje strach z něčeho cizího a s tím spojený pomalu rostoucí extremismus a rozšiřování dezinformací,“ popisuje Koloman Rybanský, který je zároveň spoluscenáristou. Těší ho, že film, který se zdá jako lokální, může zaujmout i v zahraničí. „Jeho humor a téma je asi tedy univerzální,“ podotýká.

Úspěch Podezření

Do seriálové sekce festivalu se jako vůbec první projekt ze střední a východní Evropy dostala minisérie Podezření. Scenárista Štěpán Hulík a režisér Michal Blaško pracují se současným tématem – věřit faktům nebo tomu, co jako pravda jenom vypadá?

„V podstatě nám šlo o to, abychom trochu nabourali zažitý princip našeho uvažování, kdy si velmi často děláme jasné názory, aniž bychom k tomu měli dostatek podkladů,“ vysvětluje Hulík, podle jehož scénářů vznikl už seriál Pustina a drama Hořící keř. Minisérie Podezření vychází z různých případů obviněných zdravotních sester.

Uspět může na Berlinale i krátkometrážní animovaný snímek režisérky Lucie Sunkové. Příběh Zuza v zahradách vznikl podle stejnojmenné knihy Jany Šrámkové, vypráví o překonávání strachů i předsudků. Snímek vznikl animací na skle a bude uveden v soutěžní sekci Generation Kplus.

Skřivánci na niti i na Berlinale

A po dvaatřiceti letech se na festival vrací Skřivánci na niti. Režisér Jiří Menzel čekal na premiéru zakázaného filmu dvě desetiletí. Dočkal se jí v únoru 1990 právě na Berlinale. „Dobrému filmu neublíží ani dvacet let v trezoru,“ míní ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Filmová adaptace Hrabalových povídek se od té doby dočkala digitálně restaurované podoby. Zařazena byla do sekce Berlinale Classics. Při prvním uvedení získali Skřivánci na niti cenu pro nejlepší film – Zlatého medvěda. Menzelův úspěch v hlavní soutěži zatím žádný další český filmař nezopakoval. A už je jasné, že šanci nebude mít ani ve dvaasedmdesátém ročníku. Hlavní soutěž bez české účasti i další sekce čekají na diváky od 10. do 20. února.