„Nejhlubší emoce nelze říci slovy.“ Anestezioložka napsala taneční drama o transplantaci srdce

Lékařka napsala taneční drama inspirované transplantací srdce (zdroj: ČT24)

Skutečný příběh, který se v jedné české nemocnici odehrál před čtvrtstoletím, se stal inspirací k tanečnímu dramatu. Jeho autorkou je lékařka Milana Pokorná, která na emotivní události nedokázala zapomenout. Inscenaci Srdce nastudoval baletní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni.

Anestezioložku Milanu Pokornou inspirovala k taneční inscenaci jedna dramatická noc ve službě. „Ale nesnažte se v tom díle najít konkrétního pacienta, protože jsem všem postavám změnila identitu, změnila jsem časovou posloupnost i okolnosti, za kterých se události staly,“ podotýká Milana Pokorná.

Inscenace vypráví příběh Eriky a Sebastiana, kteří se potkali při studiu na vysoké škole, jejich cesty se ale poté rozdělily. Sebastián svou bývalou lásku ze studií naposledy spatří v nemocnici – jako lékař a člen transplantačního týmu. Erika po dopravní nehodě leží na JIP.

„My obyčejní anesteziologové se do péče o dárce dostáváme naprosto nahodile, obvykle o nočních směnách, není to pro nás úplně rutina. Jestliže se u pacienta diagnostikuje mozková smrt a je to pacient zdravý, mladý, tak se může stát, že se stane dárcem orgánu,“ podotýká Milana Pokorná. To se ve skutečném i skutečností inspirovaném příběhu stalo, srdce mladé Eriky dál bije v těle jiného člověka.

Slova jsou málo

Emocionálně silný příběh v sobě lékařka nosila podle svých slov více než čtvrtstoletí. „Ale neměla jsem odvahu pustit se do něčeho, co jsem nestudovala, připadalo mi to nepatřičné. Až v roce 2018, když jsem o tom stále přemýšlela, řekla jsem si: tak teď, nebo nikdy. A rozhodla jsem se, že ten příběh napíšu,“ přibližuje, jaká byla cesta od událostí, na které nemohla zapomenout, k jejich divadelní podobě.

Dlouho přemýšlela, jak silný zážitek sdělit. Nakonec se rozhodla pro taneční představení. „Ty nejhlubší emoce nejdou říci slovy, ale hudba a tanec je jsou schopny vyjádřit,“ je přesvědčena. K realizaci oslovila choreografa Richarda Ševčíka, který se ujal i režie a zároveň ztvárnil Sebastiana, v alternaci s Justinem Rimkem. Hudbu složili Jan Rejent a Pavel Lochman.

Věnováno všem, kteří dali své srdce

„Je to velmi emotivní příběh, myslím si, že všichni, kdo se přijdou podívat, se zamyslí nad svým životem a nad tím, že každá minuta je drahá,“ předpokládá představitelka Eriky Kristýna Miškolciová. Na jevišti ji střídá Abigail Bakerová a Sara Aurora Antikainenová.

Tanečníci konzultovali v rámci příprav téma i s lékaři. Inscenace je věnovaná všem, kteří srdce darovali, když už sami nemohli dál. „Přála bych si, aby se hlavní hrdinka Erika stala symbolem, protože takových situací, kdy se mladí lidé stávají dárci orgánů, je hodně. Na celém světě se provede něco přes tři tisíce transplantací ročně, tak se takováto tragická událost týká více než tří tisíc rodin pozůstalých. Chtěla bych, aby to dílo bylo oslavou všech, nejen jedné konkrétní osoby,“ podotýká Milana Pokorná.

Jména dárců, včetně toho, o němž příběh vypráví, se objeví během inscenace také na projekčním plátně nad jevištěm.