Zemřel režisér Jean-Marc Vallée, natočil film Klub poslední naděje a seriál Sedmilhářky

Ve věku 58 let zemřel kanadský režisér a producent Jean-Marc Vallée. Získal cenu Emmy za režii populárního seriálu HBO Sedmilhářky, jeho drama Klub poslední naděje z roku 2013 získalo několik nominací na Oscara. Vallée o víkendu náhle zemřel na své chatě u kanadského Quebecu.

Vallée je vyzdvihován pro naturalistický přístup k filmové tvorbě. V posledních deseti letech režíroval hollywodské hvězdy jako Reese Witherspoonovou, Nicole Kidmanovou, Amy Adamsovou či Jakea Gyllenhaala.

V roce 2009 režíroval film Královna Viktorie s Emily Bluntovou. V Hollywoodu se stal vyhledávaným jménem poté, co jeho snímek Klub poslední naděje s Matthewem McConaugheym a Jaredem Letem získal šest nominací na Oscara, včetně té za nejlepší film. 

Kanadský filmař často natáčel s přirozeným světlem a ručními kamerami, hercům dával volnost improvizovat  a ve scéně se volně pohybovat. Při natáčení filmu Divočina s Witherspoonovou se jeho štáb pohyboval nahoru a dolů po celé Pacifické hřebenovce na západě USA.

„Volnost k improvizaci zvýrazňuje děj, emoce a vztah postav. Snažím se do hereckých výkonů příliš nezasahovat, nepotřebuji je prostřihávat či zastavovat. Herci mají volnost hrát podle sebe. Často jsme třeba i s kameramany říkali: 'Tahle lokace je na nic, není hezká.' Ale takový je holt život,“ řekl Vallée o režii herců v rozhovoru pro AP v roce 2014.

V roce 2017 se znovu spojil s Witherspoonovou při režírování seriálu Sedmilhářky, který se stal velkým úspěchem. V roce 2018 režíroval Adamsovou v Ostrých předmětech, rovněž pro HBO. Za oba seriály získal Vallée Cenu asociace amerických režisérů.