Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.

Na hlavní cenu byly kromě snímku Quo vadis, Aida? nominovány čtyři další filmy: finský Kupé č. 6, britský Otec, italský Boží ruka a francouzský Titan. Loni získala cenu pro nejlepší evropský film tragikomedie Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga.

Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins za výkon ve filmu Otec, nejlepší herečkou se díky Quo vadis, Aida? stala Jasna Đuričićová.

Snímek Quo vadis, Aida? měl premiéru na festivalu v Benátkách a byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Hlavní hrdinkou je učitelka Aida, která působí jako tlumočnice na základně OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří hledají v bezpečné zóně OSN útočiště před srbskou armádou. Při vyjednáváních si Aida postupně uvědomuje vážnost situace.

Válečný film „bez násilí“

Na pozadí Aidiných snah o záchranu mužů ze své rodiny vidí diváci bezmoc a zoufalství lidí, kteří se ukrývají na základně OSN a jsou posléze vydáni na milost bosenskosrbského velitele Ratka Mladiče. Na rozdíl od většiny válečných filmů tento snímek nestojí na zobrazování násilí. „Ukazuje patriarchální a byrokratickou strukturu války. Zodpovědná je vždycky nějaká autorita mimo. Ukazuje ženu v bludišti tohoto systému a jeho důsledků,“ řekla Žbaničová.

Nejlepším celovečerním animovaným filmem se na letošním ročníku Evropských filmových cen stal snímek Utéct dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena. Mezi nominovanými na toto ocenění byl také snímek Myši patří do nebe českých režisérů Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové.

Film Myši patří do nebe vznikl v česko-francouzsko-polsko-slovenské koprodukci podle knížky Ivy Procházkové, scénář napsali Alice Nellis a Richard Malatinský. Své hlasy zvířecím animovaným hrdinům ve filmu propůjčili například Ondřej Vetchý, Matouš Ruml, Lukáš Pavlásek, Martin Stránský, Jiří Lábus, Martin Dejdar, Barbora Hrzánová či Matěj Ruppert.