Steinmeier udělí řád Jaroslavu Rudišovi za stavění mostů mezi Českem a Německem

Český spisovatel Jaroslav Rudiš obdrží Záslužný řád Spolkové republiky Německo. Prezident Frank-Walter Steinmeier předá vyznamenání za kulturní činnost šestnácti lidem 1. října u příležitosti Dne německé jednoty, který země slaví o dva dny později.

Úřad německého prezidenta sdělil, že řády hlava státu udělí se zvláštním ohledem na kulturní život v Německu. „Šest žen a deset mužů se mimořádným způsobem zasadilo za umění a kulturní život, který byl koronavirovými omezeními obzvláště zasažen,“ uvedla Steinmeierova kancelář.

„Jaroslav Rudiš se jako společensko-politicky angažovaný Evropan i v německém tisku opakovaně hlásí o slovo a svou prací ukazuje, že hranice lze překonat a že kultura to zvládne i v pandemických časech,“ uvedla prezidentova kancelář.

Rudiš předloni vydal svůj první německy psaný román. Vyprávění hlavního hrdiny propojuje středoevropské dějiny. Winterbergova poslední cesta v říjnu vychází i v českém překladu. Rudiš byl za knihu nominovaný na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu a v roce 2020 za ni získal ocenění Chamisso-Preis/Hellerau. Titul vyjde 14. října.

V němčině napsal Rudiš i grafický román Nachtgestalten (Noční chodci), na kterém spolupracoval s rakouským ilustrátorem Nicolasem Mahlerem.

Vlakem s německým prezidentem

Na konci srpna Rudiš doprovázel Steinmeiera na jeho cestě vlakem z Berlína do Prahy. Rudiš tehdy poznamenal, že vlaky spojující českou a německou metropoli jsou pro něj symbolem svobody, proto i symbolicky vnímá způsob dopravy, jaký Steinmeier pro návštěvu Česka zvolil.

Spolu s Rudišem ocení prezident mimo jiné cellistu Jana Voglera, filmového režiséra Christiana Petzolda nebo skladatele a akordeonistu Tobiase Morgensterna.