Na festivalu v Benátkách uspěl Netflix, ceny mají Cruzová nebo Kerekes a Ostrochovský

Zlatého lva, tedy hlavní cenu 78. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách, získalo francouzské drama L'Événement režisérky Audrey Diwanové, které vzniklo podle autobiografické předlohy Annie Ernauxové. Vypráví o mladé ženě, která chce jít ve Francii na počátku 60. let na potrat, což bylo tehdy nezákonné. V hereckých kategoriích bodovala Penélope Cruzová za snímek Paralelní matky a John Arcilla za film On the Job: The Missing 8.

Porotě předsedal jihokorejský režisér Pon Džun-ho, který stojí za oscarovým hitem Parazit. Magazín Variety poznamenal, že Diwanová je šestá žena v historii, která získala Zlatého lva, shodou okolností rok poté, co si hlavní sošku z Benátek odnesla Chloé Zhaoová za Zemi nomádů, která pak triumfovala na Oscarech. I Zhaoová letos zasedla v porotě.

S třemi filmy letos v Benátkách uspěl Netflix. Oscarový režisér Paolo Sorrentino získal Velkou cenu poroty za film Boží ruka, v němž se vrací do dob svého dospívání v italské Neapoli. Poetický snímek, jenž bude na Netflixu k vidění od 15. prosince, má i cenu za nejlepšího mladého herce pro Filippa Scottiho.

Nejlepší režisérkou je Novozélanďanka Jane Campionová, která pro streamovací společnost natočila western Síla psa, jenž bude k vidění od 1. prosince. Hrají v něm hollywoodské hvězdy jako Benedict Cumberbatch nebo Kirsten Dunstová.

Ceny míří i na Slovensko

Jiná známá herečka, Maggie Gyllenhaalová, dostala pro mnohé nečekaně cenu za nejlepší scénář za celovečerní adaptaci knihy Eleny Ferrante Temná dcera. Ta ještě premiéru na síti určenou nemá. Bez sošky je naopak například drama Spencer, v němž podle mnohých zazářila Kristen Stewartová v roli princezny Diany.

Ve vedlejší sekci Orizzonti získali cenu za nejlepší scénář slovenští tvůrci Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský, kteří stojí za vězeňským dramatem Cenzorka. Film, na němž se kromě slovenských a ukrajinských filmařů podíleli i čeští koproducenti z firem Endorfilm a Hypermarket Film, vypráví o Ukrajince, která spáchala zločin z vášně, za nějž si odpykává trest ve věznici. Zároveň porodí své první dítě.