Umělci v Mezipaměti ověřují svět

Pražská galerie Rudolfinum je prostorem pro Mezipaměť. Česko-německý projekt zkoumá možnosti lidského vnímání i vzájemný vztah tradičních a nových médií. Obrazy a kresby na výstavě tak sousedí s audiovizuálními instalacemi.

Kurátor výstavy, historik umění Petr Vaňous, vybral díla pěti umělců. Tradiční média zastupuje tvorba dvou německých malířů: Franka Nitscheho a před dvěma roky zesnulého Eberharda Havekosta. Trojice českých umělců Daniel Hanzlík, Adéla Matasová a Pavel Mrkus se prezentuje zejména svými projekcemi a audiovizuálními instalacemi.

„Tím, že tradiční a nová média sdílejí určité společenské podmínky a myšlenkové principy, generují zároveň příbuznou auru výpovědi a výrazově se přibližují,“ vysvětluje Petr Vaňous.

Název projektu Mezipaměť přejal ze světa informatiky. Každé z vystavených děl je pokusem o ověřitelnost fyzicky existujícího světa. Zároveň tím prověřuje hranice lidského vnímání. „Výstava se pohybuje od tradičního přístupu v poznání přes společenské vědy a umění až potažmo mýty,“ upřesňuje kurátor.

Do Mezipaměti lze v Rudolfinu vstoupit do konce října, vstup je volný.

Vystavující umělci o instalaci Mezipaměť (zdroj: ČT24)