ČT art slaví „sklepáckou“ Besídkou, s Klusem probere písně básníků a zve na festival Zlatá Praha

Kulturní stanice ČT art tradičně slaví své výročí Týdnem dárků. Začíná 30. srpna přímým přenosem kultovní Besídky z Divadla Sklep. V dalších dnech diváky potěší třeba dokument o malíři Alfonsu Muchovi nebo večer filmařských talentů. K podzimním novinkám paří cyklus Písně českých básníků s Tomášem Klusem coby moderátorem a program ozvláštní opět mezinárodní televizní festival Zlatá Praha.

Výročí osmi let vysílání ČT art spojila s půlstoletím Divadla Sklep. „Besídka k padesátému výročí bude speciální oslavou toho, že už to máme v práci i v životě fifty-fifty. Se Sklepem je mi jedno, jestli vystupujeme před kamerou, nebo na jevišti,“ podotýká k pondělnímu přímému přenosu spoluzakladatel Sklepa Milan Šteindler.

Opera, básníci i historie televize

Středečním dárkem bude dokument Svět podle Muchy v režii Romana Vávry. Mezi podzimní premiérové pořady se zařadí také Krátké čtvrtstoletí Divadla v Dlouhé a inscenace Lidská tragikomedie. Na exkurz do historie a architektury Národního divadla naváže cyklus Státní opera, jak ji neznáte, průvodkyní bude sopranistka Kateřina Kněžíková. V půlce září se během jednoho večera představí sedm talentovaných českých filmařů. Jejich krátké filmy zařadila ČT art do pásma nazvaného Velké malé příběhy.

„Kromě přímých přenosů nás na podzim čekají i dvě premiéry. Pořady, které jsou poučné, ale rozhodně nenudí. Prvním jsou Písničky českých básníků, ve kterých bude populární hudebník Tomáš Klus přibližovat současné generaci autory jako Orten, Hrabě nebo Seifert. Druhým pak Na programu televize mapující historii československé televize od padesátých let až po vznik České televize. Jsem přesvědčen, že práce s obsáhlým archivem a stovkou výpovědí nejen osobností, které jsou s vysíláním spojeny, bude na výsledku vidět,“ doplňuje výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Rozhovor s Tomášem Motlem a Tomášem Klusem o programu ČT art (zdroj: ČT24)

Zlatá Praha uvede to nejlepší z kultury v televizi

Konec prvního podzimního měsíce je spojen s mezinárodním televizním festivalem Zlatá Praha, zaměřený na hudební, divadelní a taneční televizní pořady, dokumenty a záznamy. Dějištěm přehlídky jsou prostory Národního divadla. Premiéry přiblíží mimo jiné tvorbu Ondřeje Havelky, Miloně Čepelky nebo Bohuslava Martinů.

„Kromě předních českých umělců jsem třeba nesmírně rád, že předsedou mezinárodní poroty se stala legenda mezi režiséry koncertů a oper Brian Large, který mimo jiné celosvětově proslavil fenomén Tří tenorů, když režíroval přenos onoho slavného prvního společného vystoupení Pavarottiho, Dominga a Carrerase v Římě,“ upozorňuje Tomáš Motl. Doprovodný program, jak je zvykem, nabídne setkání s tvářemi taneční soutěže StarDance, jejíž jedenáctá řada na podzim odstartuje.