Britští hudebníci se po brexitu bojí o svá turné. Na nová víza si stěžují hvězdy i malé kapely

Události: Turné britských hudebníků jsou v ohrožení (zdroj: ČT24)

Více než sto britských hudebníků varovalo, že kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií jsou v ohrožení jejich turné po Evropě. Popové a rockové hvězdy jako Elton John, Sting, Bob Geldof a hudebníci kapel Pink Floyd či Radiohead si stěžují, že britská vláda nevyjednala bezvízové pracovní podmínky pro ostrovní hudebníky po odchodu z Evropské unie. Žádají, aby to napravila.

Kabinet premiéra Borise Johnsona viní ze selhání popová hvězda Elton John, kytarista kapely Queen Brian May i zpěvák Sting. Obchodní smlouvu, kterou vyjednal s Evropskou unií, jim totiž způsobila nárůst byrokracie a nákladů při zařizování pobrexitových evropských turné. 

„O hudebníky se v ničem nepostaral. Byli jsme velmi zklamaní,“ říká David Webster z britského svazu hudebníků Musician's Union.

Podle odhadů polovina příjmů 44 procent britských hudebníků přicházela před pandemií právě z Evropské unie. Vyřízení pracovních víz pro každý členský stát zvlášť si nebudou moci dovolit zejména malé kapely a začínající nebo méně známí interpreti.

„Když mluvíte o výdělcích za koncert, je to spíše ve stovkách než v tisících. Bude nemožné, aby něco takového bylo výdělečné,“ myslí si britská hudebnice Hannah Scottová.

Británie a EU se neshodnou, kdo za situaci může

Stížnosti proudí i od nejznámějších britských interpretů. Varují před zničujícími dopady i pro vážnou hudbu. „Fakt, že hudebníci a umělci celkově najednou budou potřebovat víza do Evropy, není absolutně oním brexitovým bonusem,“ sděluje věhlasný britský dirigent Simon Rattle, jehož manželkou je operní pěvkyně Magdalena Kožená. Kvůli brexitu požádal o německý pas. Uchová si tak pracovní i cestovní výhody unijního občana.

„Prosazovali jsme ambiciózní dohodu, aby umělci mohli pracovat po celé Evropě po konci volného pohybu osob. EU nepřijala naše návrhy,“ uvedla náměstkyně britského ministerstva kultury Caroline Dinenageová.

Brusel se brání, že to byl naopak Londýn, kdo odmítl nabídku, aby umělci, sportovci a novináři měli bezvízová pracovní povolení na 90 dnů za jedno pololetí. Britská vláda proto zvažuje, že jim bude ztráty kompenzovat.