Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.

Celé vánoční vysílání jsme se snažili pojednat tak, aby si lidé odpočinuli od šílené doby, která nás obklopuje, a vrátili se k tradici, pohodě, rodině.
Petr Dvořák

Diváci se o svátcích mohou těšit na čtyři nové pohádky. Už tradicí je štědrovečerní premiéra, ta letos vypráví O vánoční hvězdě. „Štědrý večer kromě nové pohádky na sněhu nabídne už klasickou kombinaci Tří oříšků pro Popelku a Pelíšků, za kterou nás kritici nechválí, ale diváci to milují,“ doplnil k programu 24. prosince generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

K pohádkovým novinkám o svátcích patří také příběh O léčivé vodě, který letos zastupuje ukázku slovenské tvorby, a Loupežnická balada, jež vznikla primárně pro potěchu neslyšících diváků. Po uvedení v kinech se také poprvé na obrazovky dostane Hodinářův učeň.

Seriály inspirované skutečností

Další novinky přinese nový rok. Už 3. ledna se na obrazovkách představí Božena, minisérie o Boženě Němcové. Život slavné spisovatelky zfilmovala Lenka Wimmerová, v titulní roli se vystřídají Anna Kameníková a Anna Geislerová. „Boženu Němcovou všichni známe ze školy, většinou jen prostřednictvím jejího díla, ale ona byla ve své době velmi odvážná a zajímavá žena,“ podotýká Dvořák.

Z pravdivého základu vychází i chystaný seriál Kukačky , který je v programu od 8. ledna. „Jde o velmi dramatickou situaci. Dvěma mladým rodinám zaměnili v porodnici děti, rodiče na to ale přišli až po nějaké době,“ prozradil Dvořák. 

Příznivce kriminálního žánru osloví od 11. ledna Hlava medúzy. „Příběhy brněnské mordparty jsou postavené na základě skutečných kauz. Režíroval je Filip Renč a šéfkou mordparty bude Jitka Čvančarová,“ upřesnil Petr Dvořák. Na obrazovkách se objeví také Zločiny Velké Prahy, které se odehrávají v době první republiky a podle ředitele ČT se atmosférou snaží navázat na seriály typu Hříšní lidé města pražského.

Třicet let s Karolínou a Ester, čtyřicet se Studiem Kamarád

Dokumentární tvorba seznámí diváky prostřednictvím časosběrných dokumentů s Karolínou (5. ledna) a Ester (12. ledna). Osudy dvou tehdejších studentek zdravotní školy začala před třiceti lety sledovat Helena Třeštíková. Obě si shodou okolností nakonec vybraly jiné profese – Ester Janečková je známou moderátorkou.

„Karolína se profilovala jako realitní makléřka. Překážky, které jí život přichystal, překonává pro mě velmi obdivuhodným způsobem, takže říkám, že je to terapeutický film pro všechny lidi, kteří se necítí úplně dobře,“ doplnila podrobnosti o druhé hrdince filmařka.

Kulturní kanál ČT art by rád po Novém roce věnoval středeční večery vždy jedné vybrané osobnosti české kultury. První večerní pásmo přiblíží herce Petra Kostku. Déčko se v lednu chystá třeba na oslavy čtyřicátin Studia Kamarád. 

Rozhovor s Petrem Dvořákem a Helenou Třeštíkovou (zdroj: ČT24)