Tip z iVysílání: Fantastický pan Murray jen nekrotí duchy

Tip z iVysílání: Fantastický pan Murray (lze přehrát do 7. 10. 2020) (zdroj: ČT24)

Americký herec Bill Murray oslavil v září sedmdesáté narozeniny a do desítek šplhají i jeho filmové, především komediální role. Za jeho filmografií se ohlíží dokument Fantastický pan Murray. Snímek, jehož název je parafrází jednoho z titulů, v nichž Bill Murray hrál, je možné po odvysílání na obrazovkách zhlédnout ještě do 7. října i v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Murray se proslavil nejprve jako televizní bavič, jeho komediálního talentu si ale posléze všimnul i film. Nejen pro české diváky se stal na dlouhou dobu především jedním z Krotitelů duchů. Duchařská komedie se dočkala i kolísavě úspěšných pokračování a remaků, krotitelé by se v dalším příběhu měli vrátit opět na jaře příštího roku. 

Murray pobavil ale třeba také jako spolubydlící Tootsie, tedy neúspěšného herce v podání Dustina Hoffmana, který se rozhodne vydávat za ženu, aby snadněji našel práci. Uvázl také v časové smyčce v příběhu Na Hromnice o den více. I když komedie v jeho filmografii převažují, obsazován byl i do vážných rolí, například v dramatu Ztraceno v překladu, kde se našel se Scarlet Johanssonovou. Za tento film byl nominován na Oscara.

Na place s Jarmuschem i Pollackem

Sám sebe si zahrál v povídkovém snímku Jima Jarmusche Kafe a cigára, stejný režisér mu svěřil i hlavní roli v komediálním dramatu Zlomené květiny, v němž se snaží dopátrat, se kterou ze svých bývalých lásek má nemanželského syna. 

Murraye si na plac pozvali i další filmoví tvůrci zvučných jmen jako Syndey Pollack, Tim Burton nebo Sofia Coppola. Opakovaně spolupracuje s o generaci mladším režisérem Wesem Andersonem, u něhož nejen hrál, ale také propůjčil svůj hlas do animovaných příběhů. Mimo jiné ve Fantastickém panu Lišákovi

Dokument, který o něm v roce 2018 vznikl v produkci francouzsko-německé televize ARTE, ukazuje vedle záběrů z natáčení třeba také video, v němž Murray hraje golf s Barackem Obamou přímo v Bílém domě.