Lepší horor český než anglický. Kytice vyjde v Británii s ilustracemi Míly Fürstové

Míla Fürstová ilustrovala britské vydání Kytice (zdroj: ČT24)

Výtvarnice Míla Fürstová dokončila ilustrace pro britský překlad Erbenovy Kytice. Pracovala na nich v karanténě v covidem zasažené Velké Británii, kde dlouhodobě žije. Kniha se dočká v listopadu u příležitosti stopadesátého výročí Erbenovy smrti i českého vydání.

Původně měla Míla Fürstová vytvořit pouze přebal. Grafika vycházející z balady Zlatý kolovrat ale londýnského nakladatele nadchla a požádal výtvarnici, známou spoluprací s kapelou Coldplay, o ilustrace k celé knize.

Fürstová nabídku přivítala. „Přišel covid, a přestože jsem chtěla pracovat na vlastních věcech, cítila jsem najednou, že nemám inspiraci a že bych ráda utekla k něčemu, co znám. I přesto, že Erben je v podstatě horor. Ale říkala jsem si: radši český horor než ten na anglických ulicích,“ přiznává. 

Nastínit atmosféru balad

Líčení nejděsivějších pasáží nechala na Erbenových verších, v ilustracích se snaží spíše nastínit atmosféru jednotlivých balad. Například její vodník nesedí na vrbě u jezera a nešije si svatební oblečení.

„Používám elementy, které mohou fungovat samy o sobě a vypovídat o jiném aspektu balady,“ přibližuje Fürstová. Grafiky zpracovává technikou z patnáctého století.

Vydání Kytice
Zdroj: ČT24

Londýnský nakladatel vydal Erbenovu sbírku balad už před dvěma lety, slovanské téma tehdy překvapivě zaujalo. V českých zemích vyšla Kytice devadesátkrát s ilustracemi od Jana Zrzavého nebo Adolfa Borna.