Tip z iVysílání: Jan Borna by oslavil šedesát let. K Dokreslení Janka jsou třeba vzpomínky

Z iVysílání: Jan Borna aneb Dokreslení Janka (lze přehrát do 9. 9. 2020) (zdroj: ČT24)

Divadelník a také básník Jan Borna by na konci srpna oslavil šedesáté narozeniny. Česká televize při této příležitosti uvedla vzpomínkový dokument s podtitulem „Dokreslení Janka“. Za Bornovou tvorbou i životem se lze ohlédnout ještě v iVysílání do 9. září.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Inscenace kmenového režiséra pražského Divadla v Dlouhé byly do značné míry autorské. Často si sám psal scénáře nebo výrazně po svém adaptoval předlohu. Divadla se nevzdal ani poté, co mu život i práci začala ztěžovat roztroušená skleróza. 

Byl tvůrcem divadla „pro děti do sta let“. Nejúspěšnější inscenací Jana Borny, a také Divadla v Dlouhé, se stala hudební hra Kdyby prase mělo křídla, kterou připravil s hudebníkem Petrem Skoumalem. Hrála se sedmnáct let. Stálicí na repertoáru je také vánoční divadelní revue Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka.

Dospělé publikum chodilo zejména na Bornovy kabarety ve foyer, věnované Jacquesovi Prévertovi nebo Josefu Kainarovi. Poslední inscenací, na jejíž přípravě se podílel, byly Brechtovy Hovory na útěku. Zemřel necelé dva měsíce po premiéře – 16. ledna 2017.

V dokumentu Radovana Táborského a Karolíny Volfové na Jana Bornu vzpomínají jeho kolegové z Dlouhé: Hana Burešová, Jan Vondráček, Miroslav Hanuš nebo Arnošt Goldflam. K Bornovým začátkům se vrací Jaroslav Dušek, s nímž ho pojila improvizace. Své vzpomínky připojila i rodina Jana Borny a mimodivadelní přátelé.  

Dokument prokládají animace vycházející z ilustrací Jaroslava Milfajta k Bornovým básním. Prostřednictvím poezie začal hledat po zjištění své diagnózy nové významy ve světě kolem i ve vlastním osudu.