Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.

Hlavní program tentokrát hostí zámek Mnichovo Hradiště. Program s výukou renesančního tance či loutkovou pohádkou doplní slavnostní otevření stálé expozice Paměť rodu přetrvá. Rozšíří výstavu o slavném vojevůdci Albrechtu z Valdštejna, jehož ostatky jsou uloženy v zámecké kapli. Večer završí předpůlnoční ohňostroj. 

Vedle Mnichova Hradiště mohou zájemci vybírat z programu šedesáti hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkového ústavu a dalších dvaadvaceti památek, které provozují jiné instituce nebo mají soukromého majitele.

Například hrad Bouzov připravil zážitkovou trasu hradním příkopem za svitu luceren. Lampionový průvod zase dovede návštěvníky na Kunětickou horu, kde je čeká promítání dokumentů o historii tamního hradu.

Projekci zvolili také na zámku Opočno, kapitán Exner tu na plátně vyřeší Smrt talentovaného ševce. Zámek Valeč zase přítomné překvapí videomappingem.

V zahradách pod Pražským hradem a také v Benešově nad Ploučnicí předvedou ukázky historického šermu. Zámek Raduň se vrátí o dvě stě let zpět, kdy Opavský kongres přivedl do regionu cara Alexandra I. i císaře Františka I. Sázavský klášter se rozhodl program zpestřit únikovou hrou, klášter Kladruby láká na pozorování Slunce hvězdářskými dalekohledy.