Tip z iVysílání: 12 let v řetězech poutá i po dvou stoletích

12 let v řetězech (lze přehrát do 3. 7. 2020) (zdroj: ČT24)

Svoboda není samozřejmost. Zvláště pro člověka černé pleti v devatenáctém století. Historické drama 12 let v řetězech vyhlásily ceny Oscar nejlepším filmem za rok 2013. Jen do 3. července si lze toto americko-britské drama připomenout v iVysílání. Navíc v kontextu současných debat o rasistických odkazech nejen v hollywoodské kinematografii.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Hlavní hrdina Solomon má sice černou pleť, ale narodil se a žije jako svobodný člověk. Je tesař, ale také skvělý houslista – a právě jeho talentu využijí lovci otroků jako záminky, jak ho svobody zbavit. Pozvou ho na koncert do Washingtonu, druhý den se Solomon ale probere v okovech. A v nich, jak skutečných, tak symbolických, zůstane uvězněn dalších dvanáct let bez šance domoci se svých práv. 

Syrově líčená realita otroctví na americkém jihu v devatenáctém století má o to větší váhu, že vychází z pamětí skutečného Solomona Northupa. Pro filmové plátno jej natočil britský režisér Steve McQueen. Jmenovec slavného hereckého idolu už ve svých předchozích počinech ukázal, že se nerozpakuje říznout až na dřeň: ať už v Hladu o protestu vězně z Irské republikánské armády, nebo ve Studu vypovídajícím o vyprázdněnosti současné společnosti.

Lupita Nyong'o
Zdroj: ČT

Za 12 let v řetězech získal Oscara pro nejlepší film – byl vůbec prvním černošským režisérem, jehož snímek v této kategorii uspěl. Prestižní sošku si odnesl také John Ridley za nejlepší scénář podle předlohy a Lupita Nyong'o, kterou ocenění pro nejlepší vedlejší herečku za její vedlejší roli katapultovalo k dalším příležitostem. Třeba v sérii Star Wars nebo v  superhrdinském příběhu Black Panther. Představitele hlavní role Chiwetel Ejiofor Oscar minul.