Zemřel herec Ian Holm, filmový Bilbo i divadelní Král Lear

Ve věku 88 let zemřel Ian Holm. Zprávu potvrdil jeho agent deníku The Guardian. Britské médium popisuje Holma jako herce, který hrál vše od androida přes hobita až po Krále Leara. Nejvíce divákům utkvěl právě zřejmě jako Bilbo z filmových sérií Pán prstenů a Hobit.

Bilbo byl také Holmovou poslední filmovou postavou. Roli ve slavné adaptaci Tolkienova příběhu předznamenal už v roce 1981 rozhlasový seriál Pána prstenů. Tehdy ale Holm propůjčil hlas Frodu Pytlíkovi.

V témže roce se mohl těšit ze své – navzdory dlouhé filmové kariéře nakonec jediné – nominace na Oscara. Ve sportovním dramatu Ohnivé vozy, inspirovaném příběhem skutečného britského atleta a misionáře Erica Liddela, si zahrál trenéra.

Vetřelec i Nahý oběd

O dva roky dříve se na plátně objevil jako android v prvním Vetřelci. K jeho výrazným rolím patří také mnich, který ví, jak zbránit zničení Země, z dalšího sci-fi thrilleru – Pátého elementu.

Točil ale také surrealistický Nahý oběd podle románu Williama S. Burroughse. A na divadelních prknech se prosadil jako oceňovaný shakespearovský herec.