Tip z iVysílání: Drama lásky a dějin ve vile Tugendhat. Podívejte se na Skleněný pokoj

Z iVysílání: Skleněný pokoj (lze přehrát do 31. května)

Fiktivní příběh v kulisách reálné architektonické perly nabízí filmová adaptace bestselleru Skleněný pokoj. Britský spisovatel Simon Mawer se inspiroval osudy brněnské vily Tugendhat. Ve funkcionalistické památce se drama režiséra Julia Ševčíka také natáčelo. Stejně jako v příběhu skutečné stavby, tak i ve filmu se odráží české dějiny turbulentního dvacátého století. Film je možné zhlédnout v iVysílání až do 31. května.

Slavná brněnská vila Tugendhat ovlivnila svým pojetím prostoru nejen vývoj architektury, ale stala se inspirací i pro román Simona Mawera Skleněný pokoj a pro jeho současné filmové zpracování. Mistrovské dílo modernistické architektury z betonu a oceli je ve filmu dílem slavného architekta Rainera von Abt.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Von Abt tuto jedinečnou stavbu navrhl pro bohatého podnikatele Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a jejich rodinu. Skleněný pokoj se stává nejen architektonickým skvostem, ale i synonymem krásy, modernosti, otevřenosti, stejně jako symbolem nadějí mladého československého národa, symbolem budoucnosti. 

Rodinný život, jaký si Liesel vysnila, prostoupený světlem a klidem průzračného prostoru, naplněný láskou a umocněný vztahem s nerozlučnou přítelkyní Hanou, však netrvá dlouho. Viktor je Žid a Evropu čím dál víc zahaluje stín nacismu. Rodina se připravuje na odchod do exilu. 

České i zahraniční hvězdy

Důležitým tématem filmu je právě vztah mezi Liesel Landauerovou a její přítelkyní Hanou. Jejich lásku nezničí druhá světová válka ani železná opona. „Mají mezi sebou pouto, jaké nenavázaly s nikým jiným. Odloučení jejich lásku vlastně posiluje. Čím déle toho druhého nevidíte, tím víc po něm toužíte,“ upozornila představitelka Hany Carice van Houtenová.

Nizozemská herečka je známá ze seriálu Hra o trůny. Liesel pak hraje Švédka Hanna Alströmová, která se objevila například v akční sérii Kingsman. V českém dabingu jim hlasy propůjčily herečky Aňa Geislerová a Kateřina Winterová.

Mezinárodní obsazení Skleněného pokoje doplňuje ještě dánský herec Claes Bang, slovensko-maďarská herečka Alexandra Borbély, Česko a Slovensko zastupují Karel Dobrý, Martin Hofmann, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka. Film vznikl v koprodukci České televize.