Nadějné knižní vyhlídky: Dcery vezou otce na eutanazii a sebe za poznáním

O ženách, které zaskočil střední věk. O loučení, jehož nezůstane nikdo ušetřen. A o otcích, kteří odcházejí až příliš brzy. O tom všem vypráví Dcery, jimiž se německá spisovatelka Lucy Frickeová poprvé představuje i českým čtenářům. Její román vyjde u nakladatelství Akropolis 18. května, zalistovat jím umožní už teď ukázka v tomto článku.

Dcery jsou čtvrtým (a zatím posledním) románem šestačtyřicetileté autorky, publikovala ho v roce 2018 a získala za něj Bavorskou knižní cenu.

Knižní „road movie“ sleduje s černým humorem kamarádky Marthu a Bethy, které se s otcem jedné z nich vydají autem do Švýcarska. Vracet by se měly už jen ony dvě, smrtelně nemocný muž hodlá totiž v sousední zemi podstoupit eutanazii.

Jejich groteskní cesta ale nakonec pokračuje ještě dál na jih, až na osamělý řecký ostrov. Jak jsme se octli tam, kde jsme, a vede vůbec cesta zpátky? Zajímá Lucy Frickeovou.

Ukázka z knihy

Už jsem tu trčela tři dny. V noci se po ulicích honily krysy, ve dne se u fontány di Trevi hromadili turisté. Před muzei stráže se samopaly, podzemní stanice metra, z jejichž temnoty jsem cítila jen špínu, a do Vatikánu se prý mám objednat přes internet