Nadějné knižní vyhlídky: Nečíst. Miroslav Krobot se stal spisovatelem

Divadelník a filmový režisér Miroslav Krobot se pouští na další umělecký led. Nakladatelství BizBooks vydává 14. května jeho literární prvotinu. Pod názvem Nečíst se skrývá koláž útržků, úvah, nonsensů, vzpomínek a povídek. Co vše se Miroslavu Krobotovi honí hlavou, napoví ukázka z knihy.

Miroslav Krobot je spojen především s Dejvickým divadlem, které téměř dvacet let umělecky vedl. Na této scéně také vedle režie začal hrát, z prken se až po padesátce přesunul i k filmovému herectví. Následně přidal filmovou režii, svůj celovečerní debut Díra u Hanušovic natočil v roce 2014. 

Krobota provází pověst člověka skoupého na slovo – zjevně ne na to psané. Jeho dalším vyjadřovacím prostředkem se totiž stala literatura. Nicméně i když je Nečíst jeho literární prvotinou, mohl se opírat o svou scenáristickou zkušenost.

V humorných a poťouchlých textech přibližuje čtenářům postavy a vzpomínky, jež putují jeho myslí: dobrodruh Eskymo Welzl se ocitá vedle Jacka Kerouaca, Rolling Stones sousedí s matčiným životopisem a beatniky střídá kvantová fyzika. 

Ukázka z knihy

Kvapilík — kvantové sci-fi

Otevřel oči a chvíli hleděl do stropu nad sebou. Povzdechl si a s myšlenkou na povinnosti se úplně probral. Slyšel zvuk auta, které se kdesi v dálce opakovaně pokoušelo zaparkovat.

Otočil hlavu k televizi. Ovladač byl na dosah, zmáčkl tlačítko a červená signálka blikla. V šumavském národním parku se hezká aktivistka v brýlích připoutala ke stromu. Objímala vzrostlý smrk a ruce v řetězech měla pro případ použití kleští na plech protažené kovovými trubkami. Redaktorka mluvila o příjezdu policie s elektrickou rozbrušovačkou a o tom, že hasiči zásah odmítli, protože nedochází k ohrožení života. Usmál se.