Na co se těšit: Jamie Cullum povznese s Taller hudbu zas o něco výš

„Přeju si, abych byl vyšší, abych mohl stát vedle tebe,“ zpívá v úvodní skladbě nejaktuálnější desky Taller klavírista Jamie Cullum. Letos v květnu měl album naživo přehrát také českému publiku, avšak koronavirus rozhodl jinak. Naštěstí nedošlo k nejhoršímu, a pořadatelé koncert jazzmana měřícího pouhých 164 centimetrů přesunuli na 3. listopad. Co za novinky si zatím lze naposlouchat?

„Jak jste možná očekávali, odkládáme turné European Taller 2020 Tour. Jsem tak zklamaný, že se neuvidíme na turné, které jsme více než rok připravovali. Právě teď je ale nejdůležitější dostat se ze současné zdravotní krize. Nové termíny turné jsme naplánovali na konec tohoto roku a začátek roku 2021. Nemůžu se dočkat, až vše pomine a uvidíme se. Děkuji za váš čas a posílám hodně lásky vám všem,“ vzkázal minulý týden Jamie Cullum svým fanouškům.

Britský zpěvák se do Česka vrátí už potřetí. Příznivci temperamentního sympaťáka si jistě vzpomenou na oba koncerty na festivalu Colours of Ostrava z let 2009 a 2013, kdy vesele skákal po klavíru, bubnoval nebo beatboxoval. Jeho poslední deska Taller vyšla sice už loni, čekalo se na ni ale pět dlouhých roků – vlastně ještě déle, pokud vezmeme v potaz, že jde o ryze autorský počin.

I na Culluma v jeho čtyřiceti zřejmě dolehla tíha současného světa. Vážných témat se na novince dotýká v několika písních. Jednou z nich je i The Age of Anxiety, ke které vznikl graficky krásně zpracovaný videoklip.

Za poslech stojí i živá verze z Craxton Studios.

Love Is In The Picture zachycuje zpěváka v jeho typické poloze. Emoce a klavír. A přesně tak to mají jeho příznivci nejradši.

Ach ty vzpomínky! Životní radosti, lidská zranitelnost, smrtelnost… co zůstane? Čas, který nám osud vyměřil, není ani zdaleka tak dlouhý, jak by si Jamie Cullum přál. A proto natočil alespoň skladbu Drink, kdy všem připomíná, aby si život užívali plnými doušky.

Cullum nabízí celé Taller k poslechu na svém YouTube kanále. Na přezkoušení z textů a melodií se jeho fanoušci můžou tedy těšit v listopadu.