Od práce k zábavě. Západočeská galerie komentuje volný čas v umění

Na konci února otevřela Západočeská galerie výstavu Od práce k zábavě, která měla až do 10. května přibližovat podoby volného času v umění devatenáctého století. V současnosti je v souvislosti s opatřeními kvůli pandemii veřejnosti nepřístupná – zájemci si ji ale mohou projít on-line. Navíc s komentářem kurátora Petra Jindry.

V devatenáctém století přibývalo volného času v různých vrstvách populace, objevuje se proto hojněji i jako námět v českém výtvarném umění. Na plzeňské výstavě zachycují chvíle mimo práci díla Josefa Mánesa, Viktora Barvitiuse, Václava Brožíka, Jana Preislera či Miloše Jiránka. Kurátor obrazy roztřídil podle námětů do několika částí: od sportování a péče o tělo přes momentky z výletů nebo posezení v hospodě až po erotiku či zahálku a nudu.

Videoprohlídka výstavu přiblíží celkem ve třech dílech. K vidění je zatím první z nich:

Kromě videa představuje Západočeská galerie vybraná „volnočasová“ díla také podrobněji v podobě reprodukcí s psaným komentářem.

Aktuální výstava s výkladem kurátora je součástí širšího projektu Galerie on-line, kterým plzeňská instituce reaguje na znepřístupnění svých výstavních prostor. Virtuálním návštěvníkům nabízí také možnost prohlédnout si fotoreporty z výstav nebo se zapojit do tvořivých aktivit a soutěží. V digitální formě jsou přístupné i galerijní sbírky.