„Sedím doma a nie je mi smutno.“ Kultura je totiž on-line, kde ji najít?

Up End Down Symphony se jmenuje jedno z představení Cirku La Putyka, který byl v Česku průkopníkem internetového vysílání inscenací po rušení kulturních akcí. „Up and down“, tedy nahoru a dolů, to jde v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 i s tuzemskou kulturou. Jako cesta ode dna se ukazují právě (živé) streamy, kdy se sdílení společného zážitku z koncertu či divadla přesouvá na síť, v určitém smyslu zároveň záchrannou.

Lidé si totiž často mohou zakoupit, mnohdy dobrovolné, vstupné, a podpořit tímto způsobem kulturní scénu a její zákulisí i finančně. Seznam virtuálních přenosů, ale rovněž zpřístupněných digitálních archivů se stále rozšiřuje, nabízíme přehled alespoň některých z nich. 

Literatura

Na 19. března připadá Velký knižní čtvrtek, který na jarní trh vypouští naráz patnáct novinek. Mimo jiné třeba satirický román Až se ti zatočí hlava od Ondřeje Štindla nebo Bizarní povídky od polské nobelistky Olgy Tokarczukové. Jako spisovatel se představí i novinář Martin Řezníček, který se podělí o své zkušenosti zahraničního zpravodaje České televize v USA v publikaci Rozpojené státy.

O tradiční setkání s českými autory nabízených titulů čtenáři nepřijdou. Ve facebookovém streamu z Uměleckoprůmyslového muzea budou o svých knihách mluvit v 17:00 vedle zmíněných tuzemských literátů  i Bianca Bellová, Irena Dousková či Petr Stančík.

Vládní opatření zavřelo i knihovny. Dostat se do nich ale lze on-line, přes rozcestník digitálních knihoven. Listovat či stahovat je možné tituly od románové klasiky přes dobrodružné příběhy až třeba po poezii.

Například Národní knihovna zpřístupnila ve své digitální databázi dočasně i díla chráněná autorským zákonem, nahlédnout do nich mohou studenti a pedagogové vysokých škol. „V naší digitální knihovně v současné době je 206 tisíc publikací, monografií a periodik,“ upozorňuje ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. 

Divadlo

Soubor nového cirkusu Cirk La Putyka spustil projekt (A)live, v němž zprostředkuje živá vystoupení, záznamy představení a další aktivity. „Naším cílem je nejen pobavit a rozveselit vás, diváky, ale také podpořit naše herce, akrobaty, techniky i tvůrce, kterým mimořádná situace znemožnila ze dne na den pracovat,“ píše Cirk La Putyka na svém facebookovém účtu, kde také zveřejňuje program představení.

V plánu je mimo jiné novocirkusové studio pro děti nebo i koncerty. Do projektu se chystají zapojit i další spřátelené soubory nejen z prostoru Jatka78, který je domovskou scénou cirkusového souboru.

„Abychom pozvedli náladu a nepodléhali všeobecnému stresu, domluvili jsme se, že budeme během neočekávaného divadelního volna organizovat alespoň živé přenosy. Doufáme, že si je užijete v pohodlí domova se sklenkou vína nebo šálkem čaje a v kruhu rodinném,“ radí Divadlo Kampa. Zatím uvedlo tradiční improvizační besedy Malá Vizita a Duše K s Jaroslavem Duškem a Pjérem la Šézem, tématem byl koronavirus. Zhlédnout lze i ze záznamu. O dalších přenosech slibuje divadlo informovat na svém webu.

Divadlo Studio DVA zase pořádá přes Facebook talk show „svých“ herců a tvůrců. V programu Jsme s vámi odpovídají virtuálním divákům na jejich skutečné dotazy. Hosty budou 20. března Zlata Adamovská a Petr Štěpánek, o den dříve odehraje koncert Monika Absolonová. A co diváci nestihli, najdou v záznamu, třeba one man show Vysavač s Bobem Kleplem.

Film

I do biografu lze zajít přes internet. Projekt Moje kino Live je podnikem spřátelených pražských kin Aero, Bio Oko, Světozor, královéhradeckého Centralu a brněnské Scaly. Zaplacením e-vstupenky si zájemci koupí nejen možnost jak podívat se na film, tak zažít atmosféru kinosálu.

„Chceme přinést našim fanouškům sdílený divácký zážitek podobný co nejvíc tomu, co nás baví a odehrává se běžně v kině. Čekají je úvody, reakce diváků, společnost přátel, a je to i způsob, jak mohou napřímo vyjádřit podporu danému kinu. Stream začne půl hodiny před projekcí a skončí půl hodiny po projekci ruchem kavárny a kina, diváci mohou debatovat na chatu – stejně jako by si povídali na našich barech před filmem a po filmu,“ říká koordinátor projektu Vojtěch Marek. 

Projekce začaly 18. března vítězem Oscarů Parazitem, promítání pokračuje každý den od 20:0, v plánu jsou zatím snímky Divoké historky, Malá lež, Zelená kniha a The Kid.

Výtvarné umění

Také muzea a galerie využívají možnosti přenést návštěvníky na výstavy alespoň „jako“. Například na sociálních sítích Národní galerie se zájemci mohou přidat k prohlídce stálé expozice Starých mistrů v zavřeném Schwarzenberském paláci.

V nejbližších dnech by měl přibýt streaming z ohlasů na benátské bienále. Instalace významného představitele českého minimalismu a abstraktního geometrického umění Stanislava Kolíbala byla po vernisáži k vidění jen několik dnů.

Galerie hlavního města Prahy zvolila jako náhradu fotoreportáže na Facebooku. K vidění je výstava Moje gusto Bedřicha Dlouhého a také výstava o uměleckém svazu Devětsil, která měla trvat do konce března, tedy ji zřejmě zájemci jinak než v záznamu zhlédnout nebudou moci. Obrazové zprávy by postupně měly doplnit virtuální komentované prohlídky či záznamy doprovodných programů.

Moravská galerie se ve svém náhradním programu zaměřila na děti. Ke stažení jim nabízí ilustrované domino, postupně prý přidá další hravé pomůcky, kterými by rodiče mohli zpříjemnit svým potomkům omezený režim. On-line seriál, jak zabavit děti v karanténě, chystá také kutnohorský GASK. Prozatím nabízí krátké videoohlédnutí za končící „zahradou imaginace“ Jiřího Trnky.

Mnohé galerie a muzea navíc nechávaly ještě před pandemií nahlížet do svých depozitářů prostřednictvím on-line sbírek, jimiž se dá probírat donekonečna.

Hudba

Vyprodat O2 arenu žádného hudebníka nebo zpěváka určitě neurazí, k zaujetí tisícového publika ale stačí i vlastní obývák nebo studio a mobil. Své koncerty živě streamuje třeba Miro Žbirka. „Sedím doma a nie je mi smutno,“ parafrázuje při té příležitosti svou vlastní písničku.

Koncertů se nevzdal ani Pavel Šporcl. „Vyzval jsem své fanoušky, aby se třeba také oblékli do večerního, nalili si oblíbené víno a poseděli se mnou,“ chtěl by houslista naladit posluchače i na koncertní atmosféru. Zároveň začal na svém Facebooku připravovat také Hudební střípky, v nichž malým posluchačům představuje velké komponisty.

V on-line zkušebně několikrát pro virtuální obecenstvo zahraje kapela Mňága & Žďorp a na „live in doma“ zve také Vypsaná fiXa. Přenosy a záznamy nabízí i hudební prostory, třeba pražský jazz klub U Staré paní. Poslechnout si tu na dálku můžou lidé Lenku Dusilovou, Ondřeje Rumla nebo Davida Dorůžku.

Architektura

K virtuálním aktivitám se též přidává pražský CAMP čili Centrum architektury a městského plánování. Umožňuje se účastnit plánovaného programu díky živému streamu, případně následnému záznamu.

Přednášky si připravili kurátor a historik architektury i designu Adam Štěch či architekt Robin Winogrond ze švýcarského Studia Vulkan, který přiblíží navrhování veřejných prostranství a parků. Pozvání do talk show přijali starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová a kapela Tata Bojs.