Filmová upoutávka týdne: Noví mutanti vnáší do komiksu trochu hororu

Sérii X-Men sice loni oficiálně uzavřel snímek Dark Phoenix, úplně poslední slovo ale tohle univerzum před převelením zpátky pod Marvel u Disneyho neřeklo. V dubnu se ještě kina dočkají dlouho odkládaného filmu Noví mutanti, který by měl nabídnout hororovější přístup ke komiksové látce.

Žádná útulná škola pro nadanou mládež, jak to diváci znají z jiných x-menovských filmů. Snímek je zasazen do prostředí izolované psychiatrie, kde je držena skupina mladých mutantů. Disponují totiž děsivými schopnostmi, které nezvládají. Ukazuje se ale, že ani okolní prostředí není zcela normální. Podivné události se tak stávají testem jak jejich rodícího se přátelství, tak jejich neobyčejných dovedností. Taková je hrubá synopse.

Z Nových mutantů se stal jeden z prokletých hollywoodských projektů. Režisér Josh Boone spolu se scenáristou Knatem Leem začali na projektu pracovat potom, co Boone dokončil svůj romantický hit Hvězdy nám nepřály. O filmu se tak mluví už zhruba od roku 2015, v médiích se psalo, že dílo by mělo působit jako kombinace tvorby Stephena Kinga a Johna Hughese.

Noví mutanti ve filmové podobě
Zdroj: Facebook New Mutants

Hlavní natáčení proběhlo v roce 2017 a už na duben 2018 byla ohlášena premiéra, ovšem z ní sešlo, důvodem údajně byly rozepře na tom, jak moc hororový film má být a s tím související nutnost nového natáčení.

Další oddalování včetně nejasností, jestli k přetáčkám vůbec došlo, způsobil prodej studia 20th Century Fox, které dosud zaštiťovalo všechny filmy ze světa X-Men. V loňském roce se tak majitelem studia stala společnost Disney a nebylo jasné, jestli projekt vůbec zavítá do kin.

Nakonec film diváci uvidí dva roky po původně zamýšleném termínu. A otázkou zůstává, jak moc se výsledek bude lišit od toho, co původně Boone natáčel. Vzhledem k tomu, že Marvel pod hlavičkou Disneyho bude mít s postavami spadajícími pod značku X-Men vlastní plány, mělo by se jednat o poslední mutantský film vzniklý v produkci Foxů, navíc bez naděje na nějaké pokračování.

V komiksu přišli Noví mutanti s domnělou smrtí X-Menů

V komiksovém světě ovšem Noví mutanti skutečně byli jakousi nástupnickou generací týmu X-Men. Na scénu totiž byli uvedeni v době, kdy byli X-Meni na tištěných stránkách považováni za mrtvé. U jejich zrodu stál Chris Claremont, který se předtím podílel na tvorbě x-menovských příběhů v době jejich největší slávy. U Nových mutantů se chtěl vrátit k původnímu nápadu Stana Lee, tedy postavit zápletku na skupině teenagerů a místo boje s padouchy se více zaměřit na to, jak se učí zvládat svou odlišnost.

Noví mutanti nejprve debutovali v rámci komiksové řady nazvané Marvel Graphic Novel v roce 1982 a o rok později se už začala prodávat jejich vlastní série. Pro věhlas těchto příběhů pak bylo zásadní i angažmá kreslíře Billa Sienkiewicze, který na Nových mutantech začal pracovat od osmnáctého čísla a jehož avantgardní styl byl ve své době v oboru unikátem. Série tím získala podobu, kterou se odlišovala od konkurence.

Právě Sienkiewicz vizuálně utvářel příběh o medvědím démonovi, z něhož zřejmě výrazně vychází i filmové zpracování. Premiéra v českých kinech je ohlášena na druhého dubna.