Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.

Americký týdeník Time shrnul nejlepší a nejhorší momenty ze slavnostního večera. K okamžikům, které vyčnívaly, patřilo ocenění herečky a rapperky Awkwafiny. Dcera jihokorejské emigrantky a otce americko-čínského původu se stala první ženou asijského původu, jež obdržela Zlatý glóbus pro nejlepší herečku v kategorii komedie nebo muzikál.

Naopak mezi horší momenty zařadila autorka Eliana Docktermanová třeba děkovací řeč Quentina Tarantina, který si úspěch zajistil komedií Tenkrát v Hollywoodu. Podle novinářky nebylo úplně šťastné, když svérázný tvůrce naznačil, že poté, co si film sám napsal a režíroval, by opravdu nikomu děkovat nemusel. I když tak později učinil, šlo o „bizarní prohlášení o snímku, který je tak moc závislý na výkonu filmových hvězd“, zejména Brada Pitta a Leonarda DiCapria. Slavní herci navíc seděli v publiku a Pitt si došel také pro jedno z hereckých ocenění. 

Docktermanová mimo jiné předpovídá, že výsledky Zlatých glóbů budou mít vliv na výběr Oscarů, za jejichž předzvěst jsou ceny tradičně považovány. Letos je ale od vyhlášení nominací na prestižní ocenění dělí pouhý týden. „Překvapivé vítězství filmu 1917 a pohrdavé přehlédnutí Irčana a Manželské historie na glóbech budou mít akademici při hlasování na paměti,“ předpokládá novinářka.

Vyhrálo klasické kino

Jochen Kürten z webu německé veřejnoprávní televize a rozhlasu Deutsche Welle se nechal slyšet, že největším „loserem“ letošního ročníku byl Netflix. Streamovací služba totiž navzdory četným nominacím získala ve filmových kategoriích jen jednu sošku: pro Lauru Dernovou jako vedlejší herečku ve zmíněné Manželské historii

„Vítězové večera jsou dvě díla, která lze vykládat jako ‚klasické kino‘. Jsou to filmy dvou režisérů, což nepřekvapí. Nominován nebyl jediný film, který by natočila režisérka,“ upozorňuje Kürten.

Historický snímek 1917, v režii a podle scénáře Sama Mendese,  je inscenován skutečně jako „nejlepší drama“, za což byl oceněn. Diváka vtáhne a vsugeruje mu, že se mu příběh z první světové války před očima odehrává v reálném čase. Nejlepší komedie roku 2019 Tenkrát v Hollywoodu nese téma kina už v názvu. Tarantinův počin je „poctou starému Hollywoodu, filmovému umění a klasickému filmu, auře jedné končící kino-epochy,“ podotýká německý kritik.

Co je vtipnější? Smrt, nebo obočí?

Autoři ohlasů si ovšem všímali nejen filmů a jejich aktérů. Pozornost komentátorů se soustředila také na moderátora večera, britského komika Rickyho Gervaise. „Pojďme se pobavit na váš účet, co vy na to? A nezapomeňte, že to je jenom legrace a že všichni stejně brzo umřeme,“ zahájil ceremoniál.  

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o čemkoli poučovali, o skutečném světě nic nevíte. Většina z vás strávila ve škole méně času než Greta Thunbergová,“ nabádal také budoucí oceněné. „Pokud vyhrajete, přijďte sem, svou malou cenu si převezměte, poděkujte svému agentovi a Bohu a pak zase vypadněte,“ radil v nadsázce. 

Lorraine Aliová z Los Angeles Times uznává, že podobný humor se od Gervaise dal očekávat, nicméně si podle jejího názoru mohl takové cynické vtipkování tentokrát odpustit. S ohledem na napjatou situaci v Íránu a požárům v Austrálii.

Ricky Gervais na 77. Zlatých glóbech
Zdroj: Paul Drinkwater/AP/ČTK

Gervaise zmiňuje také třeba americký deník USA Today, pro změnu v souvislosti s oceněním pro televizní počiny. „Bylo to vtipnější než cokoliv, co řekl Gervais za celý večer,“ zhodnotila Kelly Lawlerová pro toto médium děkovný proslov Stellana Skarsgarda. Švédský herec se blýsknul výkonem v minisérii Černobyl. Kromě očekávaného jmenování režiséra nebo scenáristy poděkoval také maskérovi, který pro jeho postavu vyrobil obočí. 

Z pozitivních chvil 77. Zlatých glóbů Lawlerová vyzdvihla i vystoupení Toma Hankse. Na pódium si oscarový herec přišel pro cenu za přínos světové kinematografii. Jeho řeč, míní novinářka, přeměnila snahu o co nejlepší herectví a filmování v něco ušlechtilého a jejím pronesením si Hanks podmanil publikum v sále i doma.