Loutkový Zorro se mstí v Plzni a Japonsku. Příprava mu dala zabrat

V loutkovém Zorrovi v Plzni hraje na osmdesát loutek (zdroj: ČT24)

Plzeňské Divadlo Alfa uvedlo v premiéře jednu ze svých nejnáročnějších inscenací, především výrobou loutek. V dobrodružné komedii Pozor, Zorro! o slavném maskovaném mstiteli se jich totiž vystřídá na osm desítek.

Nová inscenace Divadla Alfa vznikla v podstatě na přání japonského publika. „Měli jsme se Třemi mušketýry po Japonsku turné, které mělo velký úspěch. A japonští pořadatelé i diváci si přáli, abychom za dva roky přivezli další věc,“ upřesnil ředitel plzeňské scény Jakub Hora.  

K Plzni patří marionety jako k Jičínu Rumcajs.
Petr Borovský
herec Divadla Alfa

Stejně jako grotesku inspirovanou Dumasovým románem i představení Pozor, Zorro! zrežíroval Tomáš Dvořák. Je rovněž jedním z autorů novinky, spolu s Vítem Peřinou a Ivanem Nesvedou. Inspirovali se volně filmovým zpracováním slavného příběhu, především snímkem z roku 1920.

Příprava inscenace byla náročná hlavně kvůli dřevěným „hercům“ – loutky a výprava vznikaly více než půl roku. „Řezání, výroba masky, omalování, všechno je ruční práce,“ vysvětlil Hora. Základem scény je maska Zorra o rozměrech tři krát tři metry. Za ní se odehrává celý příběh.

Samotných marionet je na scéně celkem čtyřiadvacet. Výroba jedné trvala dva až tři týdny, vyřezané jsou z lipové dřeva. Kostým každé z nich je originál, krajky a zdobení vznikalo ve Španělsku, vše ostatní vyrobili mistři v divadelních dílnách v Plzni.

Vedle Naivního divadla v Liberci patří plzeňská Alfa ke špičce v ovládání marionet. Už příští rok v létě své umění předvede v novince Pozor, Zorro! i japonskému a korejskému publiku během dvouměsíčního turné.

Plzeňští diváci mohou mstitele v loutkové akci vidět už nyní. Představení pro děti i dospělé provází živá hudba v rytmu mexického mariachi.