Thanks for the Dance i nahrávky do zásoby. In memoriam vychází album Leonarda Cohena

Posmrtně vyšlo album Leonarda Cohena (zdroj: ČT24)

Vyšlo nové album Leonarda Cohena, přestože tento slavný kanadský zpěvák a skladatel před třemi lety zemřel. Nové písně připravil k vydání jeho syn Adam, který s otcem spolupracoval na jeho poslední studiové desce You Want It Darker. Právě z jejího nahrávání zůstaly fragmenty, které se staly základem novinky Thanks for the Dance.

Když se Leonard Cohen na přelomu tisíciletí po odmlce vrátil do hudebního světa, začal ve svých tehdy pětašedesáti letech znovu pracovat naplno. Přesně jak zpívá v singlu Happens to the Heart z nejnovější desky: I was always working steady / But I never called it art – Vždy jsem pracoval usilovně / ale nikdy jsem to nenazýval uměním. 

Poslední album, které sám dokončil, vyšlo na podzim 2016, jen několik dní před jeho smrtí. Novinka shrnuje to, co tehdy nahrál, ale už nestihl vydat. Skladby doaranžoval Cohenův syn Adam ve spolupráci s věhlasnými hudebníky, jakými jsou Damien Rice, Jennifer Warnesová nebo Beck.

„Když máte štěstí, vztahy s členy rodiny se časem prohloubí. A já měl štěstí,“ pochval si Leonard Cohen v roce 2016 při představení alba You Want It Darker, které Adam produkoval.

Posmrtně vydávali i David Bowie nebo Michael Jackson

Posmrtně vydaná nahrávka může snadno znehodnotit autorovu pozůstalost, anebo se naopak stát dílem, které dovrší bohatou kariéru a napíše za ní důstojnou tečku. Z nahraných fragmentů takto připravili v roce 1996 dvě úspěšné nové písně – Real Love a Free as a Bird – například zbylí členové Beatles.

Na pokračování svého příběhu myslel i David Bowie. Jeho poslední skladby také vyšly až rok po jeho smrti. Méně už nadchla fanoušky posmrtná alba Michaela Jacksona, která většinou skončila fiaskem.

To ale zřejmě v případě Leonarda Cohena nehrozí. Půlhodinová kolekce bude spíše důstojným a střídmým epilogem jeho tvorby. „Řídké a jemné aranže se nikdy nepřetahují o pozornost s Cohenovým neopakovatelným hlasem. Ten je svěží, vřelý a poetický, přitom jemně naznačuje chatrné zdraví, což jen podporuje vyznění nahrávky jako zpěvákova testamentu,“ napsal například k desce Thanks for the Dance recenzent Dave Simpson z deníku The Guardian. Cohenově in memoriam vydané novince udělil pět hvězdiček z pěti.