Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.

Sametový most je vytvořen z portugalských dlaždiček a pokryje zeď u Vltavy na Kampě. Projekt se zatím nestihl dokončit, k vidění jsou proto jen grafiky Havla a Masaryka, které budou později zakomponovány do výsledné instalace. Ta by měla být hotová příští rok v květnu.

Na projektu připomínajícím sametovou revoluci se kromě Prahy 1 a Amnesty International podílí i Centrum současného umění DOX a Knihovna Václava Havla. „Petr navrhl hravou, sedmdesát metrů dlouhou a 3,4 metru vysokou repliku Karlova mostu, na kterou umístil dvanáct obrazů, které téměř komiksově zobrazují historii Československa v letech 1918 až 1989,“ příblížila dílo mluvčí Amnesty International Martina Pařízková.

Velvet Bridge Petra Síse na Kampě
Zdroj: ČT24/Klára Hyláková

Dílo je umístěno na dosud nevyužívané zdi na Kampě, kterou má Praha 1 ve vlastnictví. Most byl autorem zvolen symbolicky jako věc, která spojuje i rozděluje. „A tak se zeď na Kampě promění ze zdi, která rozděluje, na most, který spojuje,“ uzavírá Pařízková.

Po představení projektu se spustí také crowdfundingová kampaň. Organizátoři budou po donátorech žádat symbolických 89 korun na zafinancování dlaždiček.

„Cílem je vytvořit umělecký dar Pražanům financovaný lidmi z celé České republiky na počest hrdinů z roku 1989. Vznikne tak pomník trvalé touhy po svobodě a lidských právech a připomínka toho, že cena za svobodu je věčná bdělost a musí se na ní stále pracovat,“ říká mluvčí Amnesty International Martina Pařízková.

Velvet Bridge Petra Síse na Kampě
Zdroj: ČT24/Klára Hyláková