Dobře zašitej frajer vybral to nejlepší z Petra Šabacha

Vyšel výbor toho nejlepšího z díla Petra Šabacha (zdroj: ČT24)

Na literárních příbězích Petra Šabacha stojí filmové hity Pelíšky nebo Šakalí léta. Za svého života stihl tento autor knižně vydat téměř vše, co napsal. Dva roky po jeho smrti připravilo nakladatelství Paseka výbor toho nejlepšího z jeho díla. Výběr Dobře zašitej frajer ale obsahuje i dosud nevydané texty.

Za knihou „best of Šabach“ stojí spisovatelé Emil Hakl a Václav Kahuda. Prošli celou Šabachovu literární pozůstalost a na výběru se jednomyslně shodli. Z dosud nezveřejněných textů ze spisovatelova šuplíku vybrali například příběh o rozhlasovém rozhovoru, který rozloží dotazy zvídavých posluchačů, nebo povídku o kosmonautovi, k jejímuž napsání Šabacha inspirovala píseň Space Oddity od Davida Bowieho. 

Historky, o kterých psal, autor částečně sám prožil, mnohé pak odposlechl u piva. Nad půllitrem si pointy svých příběhů také ověřoval. „Když si nejsem jistý nějakým vtipem, jdu ho nejdřív vyzkoušet na kamarádech,“ přiznával.  

Šabachova slova jsem nestačil vychutnávat, říká Svěrák

Psaní pro něj byla dřina, v jeho povídkách a románech původní námaha ale není poznat. Šabachův autorský styl se vyznačuje vypointovanou historkou odvyprávěnou uvěřitelností a nadsázkou. „Vypráví příběhy, jako když vám je vypráví někdo v hospodě nebo na rohu. To není náhoda, to je umění,“ potvrzuje Kahuda, že za zdánlivou lehkostí se skrývá nelehká spisovatelská práce.

„Když jsem Šabacha poprvé dočetl, přihodilo se mi něco, co mě do té doby nepotkalo. Jeho řeč mi byla tak blízká, jako bychom se dávno znali. Autor sázel do řádků slova tak přesná, že jsem je nestačil vychutnávat,“ vychválil Šabachovo psaní jeho přítel Zdeněk Svěrák, který k výběrové novince napsal předmluvu. 

U nakladatelství Paseka zároveň znovu vycházejí už dříve vydané romány a povídkové sbírky Petra Šabacha, a to v nové grafické úpravě jeho syna Jana. Čtenáři se tak mohou opět pobavit nad knihami Máslem dolů, Čtyři muži na vodě, Babičky, Opilé banány a Hovno hoří