To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

Rozhovor s Davidem Marečkem a Tomášem Motlem o 56. Zlaté Praze (zdroj: ČT24)

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.

Festival Zlatá Praha se snaží divákům přiblížit oceňované počiny minulosti i současné umělecké tendence. Přehlídka je soutěžní, filmy a pořady zařazené do soutěže si kdokoliv ze zájemců může přehrát i individuálně v takzvané videotéce ve foyer Nové scény Národního divadla. Do letošního ročníku se přihlásilo na sto snímků z celkem devatenácti zemí.

  • Zděšení – multižánrové divadlo choreografky Crystal Piteové a herce Jonathona Younga vycházející ze skutečné tragické události. Záznam představení byl loni oceněn na festivalu Zlatá Praha. (Lze přehrát v iVysílání)
  • Ladies Music Night – zahajovací koncert 56. ročníku věnovaný výjimečným ženám a dívkám z hudebního světa. (živě 25. 9. od 20:20 na ČT art, poté ze záznamu v iVysílání)
  • Slavnostní zakončení 56. ročníku – přímý přenos z Nové scény Národního divadla s předáváním cen. (živě 28. 9. od 20:20 na ČT art, poté ze záznamu v iVysílání)
  • Vítěz 56. MTF Zlatá Praha – vysílání pořadu, který v letošním ročníku získá cenu Grand Prix. (25. 9. od 21:50 na ČT art, poté ze záznamu v iVysílání)

„Objeví se mezi nimi tradiční portréty, jako třeba ten o operní hvězdě Cecilii Bartoliové, zajímavé pohledy do historie stepu či na fenomén jódlování. Ale také si zatancujeme v Arktidě, nahlédneme do osudů geniálního italského skladatele a přitom dvojnásobného vraha Carla Gesualda a prožijeme třeba i logistický problém baletního souboru, který si s sebou na každé představení během turné veze několik tun hlíny,“ prozradil ředitel festivalu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Kylián, Bělohlávek a Plachetka v nových dokumentech

Součástí letošního programu jsou i portéty tří výjimečných umělců. Premiérový snímek Romana Vávry Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju…“ zachycuje citlivou osobnost předloni zesnulého šéfdirigenta České filharmonie. „Musím ale předeslat, že jsem zblízka práci pana Bělohlávka sledoval pouze poslední dva roky jeho života a to byl on i ansámbl, především jeho zásluhou, ve vrcholné kondici. I když byl vážně nemocen,“ popisuje setkání s Bělohlávkem a jeho prací režisér dokumentu Roman Vávra. 

Do zákulisí příprav špičkové baletní choreografie diváky přenese snímek Jeden rok v životě Jiřího Kyliána. Snímek kouká „pod ruce“ výraznému českému choreografovi, jenž je ale po emigraci v roce 1968 spojen především s působením v Nizozemském tanečním divadle.

Pohled do nejslavnějších operních sálů pak nejen milovníkům klasické hudby zprostředkuje snímek Adam Plachetka, cesta na vrchol. „Adam Plachetka dokáže přitáhnout díky svému charismatu podle mě všechny,“ nepochybuje Martin Kubala, který natočil jak dokument o tomto talentovaném barytonistovi, tak zmíněný snímek o Jiřím Kyliánovi.

Ladies Music Night i StarDance

Doprovodný program začne už zahajovacím koncertem Ladies Music Night. Pódium bude patřit uznávaným umělkyním. Interpretace Bacha, Mozarta či Vivaldiho se ujmou například harfenistka Kateřina Englichová, sopranistky Martina Janková a Kateřina Kněžíková nebo skladatelka a zpěvačka Vladivojna La Chia. Program živě vysílá ČT art.

V pátek zve festival na program spojený s taneční show StarDance, jejíž desátá řada startuje na ČT 12. října. Poslední den festivalu je pro dospělé i děti připraven Zlatý den Zlaté Prahy. Hudební a taneční ukázky, flashmob či workshopy zaplní náměstí Václava Havla před Národním divadlem.