„Rychlošípák“ Jindra Hojer složil ze střípků svého života knihu

Jindra Hojer vydal knižně své vzpomínky i fiktivní příběhy (zdroj: ČT24)

Jindra Hojer je postavou z komiksu Rychlé šípy, jejímž předobrazem se stal skutečný Jindra Hojer. Nyní pětadevadesátiletý skaut nedávno sepsal své vzpomínky nejen na toto období. Vydal je pod názvem Střípky ze života Jindry Hojera.

V knize se Hojer vrací do svého dětství a mládí, kdy chodil do skautského oddílu, který vedl Jaroslav Foglar. Právě on podle tehdy dvanáctiletého Hojera vytvořil jednoho z členů slavné klukovské party. Hojer se ale se čtenáři podělil také o zážitky z cest do Řecka a Itálie.

V jeho textech nechybí humor, ironické zvraty i napětí. Všechny příhody sepsal na psacím stroji své ženy Taji, která zemřela v roce 2013. „Když na něm píšu, ona je tu se mnou,“ vysvětluje.

Existenci Rychlých šípů jejich autor, Jaroslav Foglar, nikdy nepotvrdil. Podobně nechává čtenáře na pochybách i Jindra Hojer, vzpomínky totiž doplňují příběhy smyšleného pana Šmodrchy. Veselé příhody připravoval autor několik desítek let. Podle nakladatele se lidé mohou jen dohadovat, nakolik toto vyprávění vychází ze skutečnosti.

Knižní novinka není jediným spisovatelským počinem Jindry Hojera. Na jaře přišel se Záhadnými hlavolamy pro chytré hlavičky. Pro děti i dospělé připravil logické i matematické hádanky. Vydat je mohl díky podpoře v crowdfundingové kampani, v níž se vybralo přes 330 procent požadované částky.