Půlkilometrový vlak veze českou kulturu za krajany do Banátu

Do Banátu vyjel speciální festivalový vlak (zdroj: ČT24)

Českou menšinu v Banátu s bývalou vlastí už několik let propojuje festival na podporu krajanů. Osmý ročník se koná od 21. do 24. srpna, návštěvníky a účinkující na něj dopravuje speciální vlak. Měří téměř půl kilometru a veze přes dvanáct set cestujících. Z Prahy (se zastávkou v Brně) směrem rumunský Eibentál vyjel v úterý odpoledne.

Vlak, který směřuje do Banátu, se na českých kolejích jen tak nevidí. Jde zřejmě o nejdelší osobní vlak v tuzemské historii. Osmnáct vozů táhnou tři lokomotivy. Souprava se nevejde téměř na žádné tuzemské nástupiště, v Brně si pasažéři budou muset vystačit s nastupováním jen do zadních vagonů. 

Muzikanty i jejich budoucí publikum čeká společná cesta do Oršavy, kvůli kontrolám na rumunských hranicích se počítá, že na trati stráví zhruba osmnáct hodin. Do cílového Eibentálu se skupina ještě dopraví loděmi a autobusy. 

Právě v této obci, kde žije největší česká komunita v Rumunsku, se festival od roku 2012 koná. Navazuje na tradici kulturně hudebních přehlídek, jež se ve vesnicích s českými krajany pořádaly už dříve. Letos se bude hrát i v Gerníku a nově také u české menšiny v Češku Selu.

… se rozkládá na území Rumunska, Srbska a Maďarska. Do rumunského Banátu přišli čeští a také němečtí osadníci z rakouské monarchie v první polovině devatenáctého století, aby kolonizovali tamní oblast. Nazývají se rumunským várazem „pémové“. Jejich potomci udržují mnohé tradice a životní styl, takže návštěva Banátu vzbuzuje dojem, že je cestou o sto let zpátky. Českých krajanů zde žije několik tisíc, s generační obměnou a pokrokem se ale typický místní ráz pomalu vytrácí. Mladí lidé často odcházejí „za lepším“ do země jejich prapředků, do Česka.

Banát
Zdroj: ČT24/Hana Brádková

„Máme velkou radost, že se nám daří dál rozšiřovat naší akci nejen v Rumunsku, ale nyní i v Srbsku. Díky tomu se nám daří zvyšovat povědomí o této oblasti a tím i otevírat důležité otázky spojené s budoucností našich krajanů. Tato unikátní oblast je zatím neuznané české kulturní dědictví, které je velmi křehké a nutně potřebuje pomoc českých úřadů. Cítíme, že se postupně dostáváme k našemu cíli, daří se nám tato témata otevírat na nejvyšších pozicích české politiky,“ uvedl za pořadatele Štěpán Slaný.

Akci podporují i účinkující, kteří hrají bez nároku na honorář. Festivaloví návštěvníci se mohou těšit na více než stovku vystoupení, například kapel Prago Union, Zrní, Pio Squad, Never Sol či Vasilův Rubáš. Koncerty doplní přednášky, besedy, projekce a divadlo. Do Banátu zamířil například „lékař bez hranic“ Tomáš Šebek nebo divadelní soubor Vosto5.