Na pomezí světa a prázdnoty. Jáchimová přibližuje smrt

Výstava Před branami přibližuje smrt (zdroj: ČT24)

Čas, smrt a odchod blízkých jsou hlavními motivy výstavy Před branami, na níž svou tvorbu ukazuje Markéta Jáchimová. Expozici dvojnásobné finalistky Ceny kritiků za mladou malbu mohou zájemci navštívit v klatovském kostele svatého Vavřince.

Tvorbu umělkyně provází kontrasty, ať už jde o protiklad života a smrti, nebo o neexistující čas versus čas jako moment ve světě. Prvotní inspiraci pro svou malířskou tvorbu našla Jáchimová v obraze švýcarského malíře Ardona Becklina Ostrov mrtvých.

„Tato inspirační linka mě vedla k tomu, abych se zaměřila třeba přímo na černou, jakožto barvu, která neexistuje,“ vysvětluje. Její malby znázorňují jakousi bránu mezi naším světem a prázdnotou, která následuje po životě, v návštěvníkovi mohou vyvolat pocit blížící se smrti.

Kromě protikladu témat se v obrazech objevují i protichůdné materiály. „Plastová květina je vlastně odporná, ale zároveň je pro obraz nutná,“ poznamenala. „Pak tam mám střešní materiál, který lidé využívají na zastřešení garáže nebo nepořádku. Kontrasty jsou pro mě velmi důležité,“ doplňuje Jáchimová.

Nehybnost výstavy rozbíjí pohybem moderní gymnastka Kateřina Kuglerová, jež svými kreacemi vytváří obraz živý. „Ukazuje kompozice těla a lehkost stuhy, která doplňuje pohyb, který ve statice obrazu chybí,“ interpretuje autorka výstavy. Expozici plnou protikladů, práce s černou barvou i tíživých témat smrti, tělesnosti a věčnosti hostí klatovský kostel svatého Vavřince, k vidění jsou výjevy až do konce října.