Hudba mezi katry. Ve věznici na Borech uspořádali hudební festival

Léto tradičně přeje hudebním festivalům. Desetitisíce fanoušků se o víkendu vypravili třeba na Masters of Rock do Vizovic nebo Mighty Sounds do Tábora a s přípravami finišuje Colours of Ostrava. Nekonají se ale jen velké festivaly. Například v plzeňské věznici Bory se v neděli uskutečnil první ročník hudební akce Mezi katry. V publiku seděli odsouzení a vězeňská kapela zahrála i na pódiu.

Program otevřela kapela Safenat Paneach nesoucí stejné jméno, jaké dal v knize Genesis egyptský faraon Josefovi.  Znamená „zachránce světa“. Plzeňskou kapelu tvoří evangeličtí věřící, její zpěvák Petr Wagner je farářem Církve československé husitské.

Safenat Paneach zhudebňuje texty českých básníků, především Ivana Martina Jirouse. „V jeho básničkách z vězení se často objevuje prvek naděje a doufání, že všechno má ohraničený čas,“ vysvětluje Wagner, proč pro koncert na Borech vybrali právě Jirousovy verše.

Mezi katry vystoupila také západočeská kapela Povodí Ohře, držitel ceny Vinyla za loňské nejlepší album. I pro tyto muzikanty byl koncert v borské věznici důležitý. „Inspirujeme se životem v pohraničí, v Sudetech a různými sociálními problémy. Chceme přinést kulturu i sem dovnitř,“ uvedl zpěvák Jiří Sochor.

V plzeňské věznici se konal festival Mezi katry (zdroj: ČT24)

Kapela Povodí Ohře není jediná s podobným záměrem. Jednodenní festival volně navázel na nedávný koncert skupiny Zrní, která na Borech odstartovala svůj projekt Havlovy děti Havlovi. V Plzni zahajoval koncertní turné po českých věznicích  i loni písničkář Tomáš Klus. 

Iniciátorem festivalu Mezi katry je borský kaplan Blažej Pelán, byl by prý rád, kdyby se hudební akce za mřížemi stala tradicí. Na prvním ročníku se představil i jako hudebník, v jedné z písní se připojil ke kapele Těleso, jejímiž členy jsou čtyři plzeňští vězni.